Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Mut kayısısı altın yılını yaşıyor

Mersin'in Mut ilçesinde sezon bitimine yaklaşılmasına rağmen kilosu 2 ile 4 lira arasında alıcı bulan kayısı, üreticiyi sevindirdi.

Mut Yaş Meyve ve Sebze Komisyoncuları Derneği Başkanı Mehmet Ali Acar, ilk hasadı yapıldığında 20 liradan alıcı bulan ve sezon sonuna gelinmesiyle birlikte sofralık kayısının, şu an 2 ile 4 lira arasında değişen fiyatlarla satıldığını belirterek, "Mut kayısısı görmediği bir altın yılını yaşıyor" dedi. Hasadın yüzde 80'inin tamamlandığı bir sezon içerisinde olduklarını belirten Acar, "Mut kayısısı sona yaklaştıkça fiyat artışı olmakta. Kalitede hiçbir şey kaybetmeyip kaliteyi muhafaza etmekte. Geçen yıl 76 bin ton olan rekoltemiz bu yıl 65 tonlara inecek ama her ne kadar rekolte düşük olsa da kayısı fiyatları geçen yıla oranla iki katını geçti. Üreticinin yüzü güldü. Yeşil can eriğinde nasıl sezon sonuna kadar üreticinin yüzü güldüyse beklentimiz olan kayısıda da umduğumuzun üzerinde oldu. Geçen yıl 26 bin ton ihracat oldu ama bu yıl yüzde 70 kaliteli kayısı olması ve mahsulün az olması sebebiyle ihracatta bu yıl 26 bin tonları yine yakaladık, çünkü kalite çok yüksekti. Mut kayısısında yüzde 70’i çok kaliteliydi yüzde 30’u ise iç piyasalıktı. Hakikaten şu bir gerçek meyve suyu için kayısı alacak olanlar kayısı bulamadı" dedi.

Üreticilerden Erdal Oğuz ise "Bu yıl cebimiz para gördü" diyerek şöyle devam etti:
“30 dönüme yakın kayısı bahçem var. Geçen yıllar kayısı fiyatlarının çok az olması sebebiyle emeğimizin karşılığını alamıyorduk. Kayısı toplatmak için çalıştırdığımız işçinin parasını bile ödeyemez duruma düşmüştük. Kayısıyı meyve suyu fabrikalarına satıyorduk. Normal kayısı 50 ila 80 kuruşa kadar inmişti. Bu yıl ise meyve suyu için kayısı yok denecek kadar az. Kaliteli kayısı olması sebebiyle fiyatlar geçen yıllara göre kat kat üstünde. Yani emeğimizin karşılığını bu yıl fazlasıyla aldık.”

Meyve suyu için alım yapan Ceylan Doğan da, “Geçen yıl günlük bir kamyon kayısı alırken bu yıl haftada bir kamyon kayısı alamıyorum. Kayısıların kaliteli olması sebebiyle bize kayısı düşmüyor. Aksine geçen yıl 15 kuruşa aldığımız kayısı fiyatını 55 kuruşa yükselttiğimiz halde maalesef ürün alamıyoruz”diye konuştu.
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
14.06.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Kayısı, Mut
Link: Mut kayısısı altın yılını yaşıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız