Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Sırbistan’da Tarım Projelerine Devam Ediliyor

ANKARA (İHA) - Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından Sırbistan’da bulunan Meroşina Belediyesinde yaşayan çiftçilere 5000 adet vişne fidanı desteğinde bulunuldu.

Tarım ülkesi olan ve nüfusunun yüzde 30’u tarımsal faaliyetlerle geçimini sağlayan Sırbistan’da, ülkeye yönelik her türlü tarımsal projeler, ülke için büyük önem arz ediyor.Bu çerçevede TİKA ve Sırbistan Hükümeti tarafından başlatılmış olan Tarımsal ve Kırsal Alanlarda Sürdürülebilir Kalkınma Desteği Amaçlı Program çerçevesinde Sırbistan genelinde çok sayıda tarım ve hayvancılık projeleri gerçekleştiriliyor.

Sırbistan’ın en az gelişmiş belediyelerinden yaklaşık 14.000 nüfuslu Meroşina halkının 2/3'ü vişne üretimiyle ilgileniyor. Yurtdışına da ihraç edilen vişneler Niş Bölgesi toplam vişne üretiminin de %80'ine tekabül ediyor. Ancak son yıllarda jilogriz adlı hastalıktan dolayı vişne fidanları ciddi zarar görmüş ve bazı üreticiler vişne bahçelerini tamamen temizlemek zorunda kalmışlardı.

Bu çerçevede ölü fidanları yenileri ile değiştirip üretimin azalmasının önüne geçilmesi amacıyla TİKA tarafından bir proje gerçekleştirildi. Proje kapsamında işsizlik oranının yüzde 35'lere çıktığı Meroşina Belediyesi'ne küçük orta girişimciliğin gelişmesine ve çiftçilerin mali gücünü artırıp yaşam kalitesinin iyileştirilmesine katkı sağlayacağı düşüncesiyle projenin verimliliğini ve sürdürülebilirliğini gözlemlemek adına ilk aşamada 5000 adet vişne fidanı düzenlenen törenle Belediye yetkililerine teslim edildi.

Törene, Türkiye Belgrad Büyükelçisi Mehmet Kemal Bozay, TİKA Belgrad Koordinatörü Emrah Ustaömer, Meroşina Belediyesi ve TİKA yetkilileri katıldı. Törende açıklamada bulunan Meroşina Belediyesi yetkilileri, Türkiye’den yardım almanın kendilerini çok mutlu ettiğini, tarımsal projelerin kendileri için ayrı bir önem taşıdığını belirterek, iki ülke arasında işbirliğinin devam etmesi dilediğinde bulundu.
 
Türkiye Belgrad Büyükelçisi Bozay ise TİKA’nın Sırbistan’ın tüm bölgelerinde aktif bir şekilde projeler gerçekleştirdiğini, belediyenin tarım alanında kalkınabilmesi için çalışmaların devam edeceğini ifade etti. TİKA Belgrad Koordinatörü Ustaömer ise TİKA’nın Sırbistan’da gerçekleştirdiği proje ve faaliyetler hakkında bilgi vererek, söz konusu projenin hayırlı olması temennisinde bulundu.
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
15.06.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: tarım, destek, Sırbistan’da Tarım Projelerine, Devam Ediliyor, proje
Link: Sırbistan’da Tarım Projelerine Devam Ediliyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız