Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

 
Kırmızı mercimek üretimi yüzde 25 arttı


Buğday, arpa, ceviz, kayısı ve elma üreticileri deyim yerindeyse bu yıl 'kan ağlıyor'. Don ve olumsuz hava koşulları kimi yerlerde tüm tarlaları kuruttu. Sıcak ve kurak iklimi seven kırmızı mercimek başta olmak üzere diğer bakliyatların ise üretimi bu yıl rekora koşuyor. Kırmızı mercimeğin üretiminin ise yüzde 25'lik artışla 450 bin tonu aşması bekleniyor.


Türkiye'de kırmızı mercimek üretiminin yüzde 98'inin gerçekleştirildiği Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bu yıl üretimin yüzde 25'lik artışla 450 bin tonu aşması bekleniyor. Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Türkiye Ziraatçiler Derneği Başkanı İbrahim Yetkin üretim bolluğuna karşı mercimekte zam olacağını söyledi. Toprak Mahsülleri Ofisi fiyatlarına göre mercimekin tarladan alış fiyatı şu an 1.6 lira.

GAP Uluslararası Tarımsal Eğitim Merkezi Müdürü Tekin: "Son 10 yılda yeni geliştirilen çeşitler ve ekim alanlarının genişletilmesiyle verimde yüzde 75 artış sağlandı. Ekim yapılan 280 bin hektar alandan 450 bin tonu aşkın üretim hedefliyoruz" dedi. İçerdiği zengin protein ile beslenmede önemli bir yere sahip olan kırmızı mercimek üretiminde artış sağlanması hedefleniyor. Türkiye'deki kırmızı mercimek üretiminin neredeyse tamamının yapıldığı Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bu yıl ilave 43 bin hektar alanda mercimek ekimi yapıldı.

DOĞAL AFETLERİN FATURASI AĞIR OLACAK



450 BİN TONUN ÜZERİNDE GELECEK

Bu sayede ekim alanı 280 bin hektara ulaşırken bu yıl ki rekoltenin 450 bin tonun üzerinde gerçekleşeceği belirtildi. GAP Uluslararası Tarımsal Eğitim Merkezi Müdürü Şevket Tekin AA muhabirine, Türkiye'deki kırmızı mercimeğin yüzde 98'inin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde üretildiğini söyledi. Geçen yıl bölgede 237 bin hektar alanda 363 bin ton kırmızı mercimek üretildiğini, bu yıl ise 280 bin hektar alanda mercimek ekildiğini ifade eden Tekin, şöyle konuştu: "GAP Uluslararası Tarımsal Eğitim Merkezi olarak bölgeye uygun mercimek çeşitleri geliştirdik. Bu sayede üretim artışı gerçekleşti. Son 10 yılda yeni geliştirilen çeşitler ve ekim alanlarının genişletilmesiyle verimde yüzde 75 artış sağlandı. Ekim yapılan 280 bin hektar alandan 450 bin tonu aşkın üretim hedefliyoruz." dedi.

'İNDİRİM YOK, ZAMLANACAK'

Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin ise bakliyat ürünlerinde bu sene rekoltede yüzde 10'u aşkın bir artış yaşanacağını fakat üretimin artmasına rağmen fiyatların daha da pahalanacağını savundu. Yetkin, "Türkiye'de üreticinin para kazanamadığı ve tüketicilere pahalı satılan bir tarım sistemi var. Normal koşullarda üretim yüksek olduğu için fiyatların da düşmesi gerekir. Ama böyle olmuyor. Mallar depolanıyor veya bekletiliyor. Mevcut sistem çiftçi için haksız bir rekabet ortaya çıkarıyor" dedi.






 

 
 

Ekleme Tarihi
18.06.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Kırmızı mercimek
Link: Kırmızı mercimek üretimi yüzde 25 arttı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız