Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
tarla 


Kayıt yaptırmayan çiftçiye destek yok

Dikkat! Bunu yapan çiftçiye destek yok

TÜRKİYE Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "Bir çok yerde çiftçilerimiz, kız çocuklarına miras bırakmamak için ’Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıt yaptırmıyor. Bu yüzden de oluşan afetler sonucu devletten destek almaya hak kazanamıyor" dedi.


TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Konya’da Meram Ziraat Odası tarafından daha önce köy statüsünde olan Boyalı Mahallesi’nde düzenlenen ’2014 yılı Hububat Hasat Bayramı’na katıldı.

Bu yıl kuraklık nedeniyle beklenen düzeyde hasat olmadığını belirten Şemsi Bayraktar, şunları söyledi:

"Ekim, kasım, aralık, ocak ve şubat ayları maalesef mevsim normallerinin altında yağış aldı. Mart ayında nispeten yağış oldu. Ama üretimimizi kurtaracak seviyede değildi. Nisan ayında mevsim normallerinin yüzde 27 altında gerçekleşen yağış, bizi perişan etti. Arkasından mayıs ayında ve haziran ayında gelen yağışlar bizi rahatlattı, ancak hasar ve zararımızı karşılamaya yetmedi. Özellikle ocak ve şubat aylarında havaların sıcak gitmesi, yağışların az olması bizi tedirgin etti. Üreticimizi uyarmak zorunda kaldık. Don konusunda uyarıda bulunduk. Korktuğumuz başımıza geldi, mart ayında ve nisan başında don hadisesiyle karşı karşıya kaldık. Bazı bölgelerde meyvelerimiz yüzde 100’e yakın zarar gördü."

Bayraktar, 2007 yılında da kuraklık görüldüğünü ancak bu yıl kuraklık, arkasından don, birçok bölgede dolu, aşırı yağış, sel felaketi, hortum ve fırtınanın etkili olduğunu belirterek şöyle konuştu:

"Tarım sektörünün karşılaşmadığı afet kalmadı. Bunlar Allah’tan geldi yapacak bir şey yok. Ama mutlaka çiftçimizi ayakta tutmamız lazım. Çiftçinin önümüzdeki yıl tarlaya girmesini sağlamamız lazım. Bu sene çiftçimiz açısından tam bir felaket yılı oldu. Çiftçimizin bağ, bahçe, tarlasına adeta bir yangın ateşi düştü."

Karşılaştıkları afetlerin ardından çiftçilere yapılacak destekler konusunda rapor oluşturup, Başbakanlığa, ilgili bakanlıkları ve muhalefet partilerine raporu sunduklarını belirten Bayraktar, rapor sonucunda Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifi’nin çiftçinin borçlarını yapılandırmaya gittiğini kaydetti. Ancak bu durumun çiftçinin yangınını söndürmeyeceğini ifade eden Bayraktar, ”Muhakkak suretle, banka ve kooperatif borçlarının birkaç yıla faizsiz olarak ertelenmesini talep ediyoruz. Çiftçimizin SGK’ya olan borçlarının yapılandırılmasını talep ediyoruz. Eelektrik borçlarının yapılandırılmasını istiyoruz. Kapanan sayaçlarında açılmasını talep ediyoruz. çünkü bir doğal afet yaşıyoruz" dedi.

Şemsi Bayraktar, çiftçilerin afetlerin ardından devletin sağladığı desteklerden yararlanması içinde ’Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı olmaları gerektiğini vurguladı. Ancak, birçok çiftinin Çifti Kayıt Sistemine kayıtlı olmadığını ve bunu da Sakarya’da düzenlenen toplantıda çiftçilere anlattığını belirten Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dedim ki, kız kardeşlerinize miras bırakmamak için ÇKS’ye kayıt yapmıyorsunuz. Veraset ilamı elinizde ve bunun intikalini yaptırmıyorsunuz. Bunu yapmayın biran evvel intikali yaptırın. ÇKS’ye kaydınızı yaptırın ve devlet desteklerinden yararlanın. Kız çocuklarına miras bırakmayacağız diye birçok yerde intikal yaptırılmıyor. Devletten destek alınmıyor. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri’nden düşük faizli ayni ve nakdi kredi kullanılmıyor. Bunu yapmamız lazım. Ama bu çiftçilerimizin de böyle bir dönemde yardıma ihtiyacı olduğunu biliyoruz. Özel bankalardan kredi alan çiftçilerimizle ilgili bu bankalarla görüşmelerimiz devam ediyor. Onlarında borçlarının yapılandırılmasını talep ediyoruz. Pankobirlik’e olan borçların yapılanması için talepte bulunduk. Onlarda bu ayın içerisinde toplantı yapıp böyle bir yapılandırmayı düşünüyor."

"DÜZENLEME YAPILMAZSA ÇİFTÇİ GÖÇ EDER"

Bu düzenlemelerin yapılmadığı taktirde çiftçinin borçlarını ödeyebilmek için malını mülkünü ve gayri menkulunü satarak göç etmek zorunda kalacağını belirten Bayraktar, felaketten zarar gören çiftçilerin bulunduğu bölgede kamuya alım yapılırken, çiftçi çocuklarına öncelik sağlanmasını istedi. Bayraktar, bu isteğini, hükümete de sunacaklarını kaydetti. Bayraktar, bu tedbirler alınmadığı taktirde tarım sektöründe çalışacak çiftçi bulunamayacağını, çiftçinin kente göç edeceğini belirtti.

Bayraktar, Türkiye’de her yıl ortalama 20 milyon ton buğday üretildiğini ancak bunun 600 bin tonunun hasat sırasında kaybedildiğini ifade etti.

Bayraktar, verimli tarım arazilerinin de imara açılmaması gerektiğini, bu arazilerin çiftçilerin ve çocuklarını istikbali olduğunu belirtti. Bayraktar, konuşma ardından beraberindekilerle biçerdövere binerek hasat yaptı.





 

 
 

Ekleme Tarihi
19.06.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: çiftçi destek,çks
Link: Kayıt yaptırmayan çiftçiye destek yok




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız