Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

 Pamuk Üretiminde Kurt Tehdidine Karşı Feromon Tuzaklar Kuruldu 

Şanlıurfa'nın Harran ilçesinde, pamuğu zararlı kurtlardan korumak için feromon tuzaklar kuruluyor.
 
 Harran'da Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından, pamuk üretimini olumsuz etkileyen yeşil kurt ve dikenli kurt gibi zararlılara karşı önleyici tedbirler alınıyor. Yeşil kurt ve dikenli kurt çıkış dönemi ve popülasyon yoğunluğunu tespit etmek amacıyla başlatılan tuzak yöntemi için pilot bir tarla belirlendi. Harran Uluağaç köyündeki çiftçilerden Halil Akmeşe'ye ait pamuk tarlasında, iki adet 60 metre mesafeli 'feromon tuzak' kuruldu. Tuzakları kuranHarran İlçe Müdürlüğü'nde görevli ziraat mühendisleri Erol Çatak ve Halil Aldeniz, kurulan tuzaklarla yeşil kurt ve dikenli kurdun pamuk üretimindeki zararlı popülasyon seviyesinin ölçüleceğini ifade etti. Arazideki tüm zararlıları yok etmek istemedikleri için bu yönteme yöneldiklerini belirten ziraat mühendisleri, "Bu uygulama ile ilaçlı mücadelenin önüne geçeceğiz. Zirai ilaç kullanarak tüm böcekleri yok etmektense, yararlı böcekleri tespit edip, bunlara yönelik mücadele yapılabilecektir" dedi.

Ölçümlerde alınacak sonuçlara göre, tarım danışmanları ve çiftçilerin uyarılacağı, ilaçlamanın gereği konusunda fikir sahibi olunacağı da belirtildi.

FEROMON TUZAĞI NEDİR ?
 

Feromon, bir böcek türünün kendi bireyleri arasında haberleşmede kullandıkları koku, böcekler arasında kimyasal konuşma dilidir. Çiftleşmeye hazır bir dişinin saldığı kokuyu duyan erkek böcek, bunun izini takip ederek dişiye ulaşır. Ağaçlara kurulan feromon tuzakları, çevreye dişi böcek kokusu yayarak gelen böcekleri hapsedip ölümlerine neden oluyor. Bu tuzaklar belirli dönemlerde ekipler tarafından toplanarak, imha ediliyor. 

 haberler.com

Ekleme Tarihi
19.06.2014
Ekleyen Kişi
Kemal Erdoğan


Link: Pamuk Üretiminde Kurt Tehdidine Karşı Feromon Tuzaklar Kuruldu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız