Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Dikkat, 200 gr yiyen ölebilir 

Dikkat, 200 gr yiyen ölebilir

EGE Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Akdeniz Koruma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Yrd. Doç. Dr. İnci Tüney, balıkçıların ’Denizin Şeytanı" olarak isimlendirdikleri Balon Balığı’nın 200 gram etinin tüketilmesinin insanlarda ölümcül olduğunu belirtti. Yrd. Doç. Dr. Tüney aynı balığın, kanserde ise etkili bir ağrı kesici olarak kullanılabildiğini açıkladı.


Balıkçılardan gelen şikayetler göz önüne alınarak son zamanda Akdeniz ve Ege sularında sayıları giderek artan balon balığı konusunda bir çok araştırmanın yapıldığı belirten Yrd. Doç. Dr. İnci Tüney; "Yapılan bir araştırma sonuçuna göre balon balığının 2011- 2012 yılı içinde balıkçılara verdiği zararın yaklaşık 6 milyon lira olduğunu saptamıştır" dedi.

Şimdiye kadar Akdeniz’de 5 ayrı balon balığı türü rapor edildiğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. İnci Tüney şöyle devam etti:

"Bu türlerin hepsi Türkiye kıyılarında da tespit edilmiştir. Bu türlerden en tehlikeli olarak bilineni, ilk kaydı 2003 yılında Ege Üniversitesi’nden akademisyenlerce Gökova’dan verilmiş Lagocephalus Sceleratus’tur. Bu tür, ekosistem ve balıkçılık üzerindeki olumsuz etkilerinin yanısıra içerdiği tetrodotoksin nedeniyle sağlık açısından da olumsuz etkilere sahiptir. Balıkçıların ’Denizin Şeytanı’ olarak isimlendirdikleri L. Sceleratus’un 200 gram etinin tüketilmesinin insanlarda ölümcül olduğu bilinmektedir. Ölüm, genellikle balığın tüketilmesinden sonra 6- 24 saat içerisinde gözlenmektedir. 17 dakika sonrasında ölümün gerçekleştiği vakalar da görülmüştür. Bu toksin için minimum letal doz, 50 kg bir insan için 2 mg’dır. Toksinin vücuttan atılması için belirli bir tedavi yoktur. Herhangi bir antidot ya da antitoksin de bulunmamaktadır."



’ZEHRİ KANSERE KARŞI KULLANILIYOR’
 
"L. sceleratus’un bilinen tek faydalı özelliğinin ise içerdiği toksinin bir kaç yıldır farmakolojik alanda kullanılması olduğunu bildiren Yrd. Doç. Dr. İnci Tüney; "Türün, kanser hastalarında etkili bir ağrı kesici olarak kullanılabileceği yapılan çalışmalarda gösterilmiştir. Sodyum kanallarını hızlı bir şekilde bloke ettiği için kardiyak aritmi, migren, romatizma, nevralji, eroin yoksunluğu tedavilerinde kullanılabilirliği kanıtlanmıştır" diye konuştu.










 
 

Ekleme Tarihi
20.06.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: 200 gr yiyen, ölebilir, balık
Link: Dikkat, 200 gr yiyen ölebilir




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız