Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

                       Serada Üzüm Yetiştirerek Hasatı 2 Ay Öne Çekti 

Manisa'nın Salihli ilçesinde, AB destekli olarak düzenlenen seracılık kursunun ardından 3,5 dönüm alanda sera içinde bağ kuran çiftçi, üzüm hasatını 2 ay öncesine çekmeyi başardı Çiftçi Şahin: "Kurduğum sera sistemine yaklaşık 135 bin lira para harcadım ama elde edeceğim ürünle inşallah bu giderin geri alacağım.

 

ilçesinde, Ab destekli seracılık kursunun ardından sera içinde bağ kuran çiftçi, üzüm hasadını 2 ay önceye çekerek gelirini artırdı. 

Salihli'nin Çaltılı Mahallesinde çiftçilik yapan Hamza Şahin, Salihli BelediyesininAb fonlarından yararlanarak hazırladığı "Jeotermal Isıtmalı Seracılık Projesi" kapsamında açtığı kursla hayalini gerçekleştirdi. 

Kursun ardından ilk seracılık girişimini meyve ve sebze yetiştiriciliği konusunda yapan Şahin, istediği verimliliğe ulaşamayınca daha sonra bölgenin en yaygın tarımsal üretimi olan bağcılığı seraya taşımayı denedi. Kendisine ait 7 dönümlük arazinin önce küçük bir bölümünde kurduğu ardından 3,5 dönümüne genişlettiği seraya asma fidanları diken Şahin, üzüm hasadını yaklaşık 2-3 ay öncesine çekerek, daha fazla gelir elde etmeye başladı. 

Serada bağcılığa başlama öyküsünü AA muhabirine anlatan Şahin, seracılık yapmayı hep hayal ettiğini ancak bu konuda bilgi sahibi olmadığı için girişimde bulunamadığını belirtti.

Salihli Belediyesinin, Avrupa Birliği destekli olarak düzenlediği Jeotermal Isıtmalı Seracılık Kursu sayesinde bu hayalini gerçekleştirme fırsatı bulduğunu dile getiren Şahin, şunları söyledi:  

"Kurs sonrası ilk olarak 2006 yılında sebze ve meyve üretimi için kurmuş olduğum serada 5 yıl boyunca üretim yaptım ancak işçi maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı bir süre sonra zorlanmaya başladım. Bir arkadaşımla gittiğimiz Antalya'da seralarda üzüm yetiştirildiğini gördüm. Salihli'de ziraat mühendisi arkadaşlarımla görüşerek serada üzüm yetiştirmeye karar verdim. İlk etapta deneme amaçlı 500 metrekarelik bir sera yaptım. Baktım ki, üzüm kalitesi ve rekoltesi çok güzel kapalı sera sistemini 3,5 dönümlük alan üzerine genişlettim." 

-Üretimi 4 kat değer kazandı 

Şahin, sera bağcılığında, açık bağcılığa göre 2-3 ay erken hasat imkanı bulduğunu, bu sayede ürününün değer kazandığını belirterek, bu yıl normal hasat sezonunda kilosu 75 kuruş civarında satabileceği üzümlerini, 2 ay önceden yaptığı hasat sayesinde kilosu 3 liradan satabildiğine işaret etti. 

Sera bağcılığının ilk kurulumu açısından masraflı olmasına karşın elde edilen gelirle bunu kısa sürede karşıma imkanı olduğunu ifade eden Şahin, şunları kaydetti:  

"Kurduğum sera sistemine yaklaşık 135 bin lira para harcadım ama elde edeceğim ürünle inşallah bu giderin geri dönüşümünü kısa sürede sağlayacağım. Seramda bin 700 kök asma var. Bu yıl 10 ton rekolte almayı hedefliyorum. Asmalar tam verimine ulaştığında dönümde 6 ton üzüm alınabildiğini söylediler. Ben de birkaç yıl içerisinde bu rekolteye ulaşacağım. Önümüzdeki yıl 15, sonraki yıl ise yaklaşık 19 ton üzüm almayı hedefliyorum." 

HABERLER.COM 
 

Ekleme Tarihi
20.06.2014
Ekleyen Kişi
Kemal Erdoğan


Link: Serada Üzüm Yetiştirerek Hasatı 2 Ay Öne Çekti




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız