Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Doğu Anadolu Hayvancılığına destek paketi from gida_tarim on Vimeo.

 

Doğu Anadolu Hayvancılığına destek paketi

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, hazırlanan projeler sayesinde Türkiye'de hayvancılığın kalkınacağını, vasıflı et ve süt ürünlerinin yetiştirilmeye başlanacağını kaydetti.


Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, "Hazırlanan projelerle, Türkiye'nin et ihtiyacını gidermeyi amaçlıyoruz. Aksi taktirde rekabet edemezsek, dünya fiyatlarıyla artık sınırları kapatıp engellemekle biz dünyayla mücadele edemeyiz. Nitelikli, yüksek vasıflı, randımanı yüksek hayvanları yetiştirerek et ihtiyacımızı içeriden karşılamamız lazım" dedi.

"Yeni Hayvancılık Projeleri" Tanıtım Toplantısı Gıda Tarım Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın katılımıyla Erzurum’da yapıldı.

Bakan Eker toplantıda yaptığı konuşmada, DAP, GAP, KOP ve DOKAP eylem planı kapsamında Erzurum ve bölge illerinde hayata geçirilecek projeler hakkında bilgi verdi.

Eker, hazırlanan projeler sayesinde Türkiye'de hayvancılığın kalkınacağını, vasıflı et ve süt ürünlerinin yetiştirilmeye başlanacağını söyledi.

Doğu Anadolu Bölgesi'nde hayvancılığı kalkındırmak amacıyla büyükbaş hayvan yetiştiricilerine önemli destekler sunacaklarını ifade eden Eker, şöyle konuştu:

"DAP, GAP, KOP ve DOKAP eylem planı kapsamında bölgemizdeki hayvan barınaklarının fiziki şartlarının iyileştirmesi için çalışmalar başlattık. Bu kapsamda hazırlanan proje sayesinde, büyükbaş hayvan yetiştiricisi yeni barınak yaparsa veya mevcut barınağı modernize ederse kendisine hibe desteği sağlayacağız. Bölgenin en büyük problemlerinden birisi barınak şartlarının iyi olmamasıdır. Bu hayvanların sağlığını da verimini de önemli ölçüde etkiliyor. Büyükbaş hayvan barınağını 10 ile 50 baş arasında artırırsa veya yeni ahır yaparsa yetiştirici proje hazırlama ücreti ödemeyecek, kendisine yüzde 50 destek vereceğiz. Büyükbaşta yeni barınak yapanlara, 300 bin lira üst limit olmak kaydıyla bunun yarısını biz vereceğiz. Küçükbaş hayvan içinde 100 ile 200 baş arasında anaç baş hayvan sayısını artırırsa veya yeni ağıl yaparsa, üst limiti 120 bin lira olan bu projelerinde yarısı hibe olacak. Mevcut ahır ve ağılların modernizasyonu için başvurular, 1 Temmuz'dan itibaren alınacak."

Eker, barınaklara yüzde 50 hibe desteği projesinin Türkiye'de ilk kez uygulanacağını söyledi. Hayvan ıslah projesi kapsamında da önemli bir adım attıklarını vurgulayan Eker, şunları kaydetti:

"Hayvan ıslahının sağlanması ve pazarlama işini de teşvik edeceğiz. Büyük baş işletmelerinin en büyük sorunu, merada hayvanlarını doğal yollarla tohumlamasıdır. Hayvanlar böylece ırkı melez veya yerli yerli oluyor ve dolayısıyla et verimi düşük. Batıya düşük verimli ürün satınca da sorunlar beraberinde geliyor. Destekleme projesi sayesinde biz buna ticari melezleme diyoruz. Etçi veya kombine ırk boğa alımına yüzde 80 destek sağlayacağız. Yerli hayvanları, yüksek kapasiteyi etçi veya kombine ırklarla tohumlanıp, yüksek verimli bir hayvana dönüşmesini sağlamak yüzde 80 hibe vereceğiz. Damızlık boğaları TİGEM işletmelerinden veya bakanlığımıza kayıtlı işletmelerden alacak ve boğanın bedelinin yüzde 80'nin ödeyeceğiz. Pazar değeri yüksek, beside tercih edilen etçi veya kombine ırk besi materyali üreteceğiz. Asıl amacımız gayemiz bu. Dişi hayvanı bu ırklarla tohumlayanların dişisine 350 lira destek hibe, elde ettiği buzağı için toplam 150, toplamda 500 lira destek sağlanacak. Tabii veya suni tohumlama ile destekleme yapacağız."

Bakan Eker,koyunculuğun gelişmesi için Erzurum başta olmak üzere DAP, GAP proje illerinde damızlık koç alımına yüzde 80 hibe vereceklerini vurguladı.

İçişleri Bakanı Efkan Ala da toplandı bir konuşma yaptı. Efkan Ala, “dezavantajlarımızı, avantajlarımızı açıkça ortaya koyacağız. Yani ev ekonomisi ölçeğinde bir hayvancılıkla tarımsal faaliyetle tarımdan, hayvancılıktan artık söz edilemez çünkü biz daha fazlasını istiyoruz" dedi.

Ala, "Bunun sektör haline dönüşmesi ve Türkiye'de adından söz ettirecek sektör haline dönüşmesi için Erzurum'da hayvancılığın pratik ve sonuç alıcı adımları, bu genel vizyon içerisinde mutlaka atmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.
(TARIM TV)

Ekleme Tarihi
23.06.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Doğu Anadolu Hayvancılığına destek paketi
Link: Doğu Anadolu Hayvancılığına destek paketi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız