Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

 
Türkiye'de Kekik Üretiminin Yüzde 89'u Denizli'den Karşılanıyor


Denizli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sezgin Kutlu, 1998-2000 yılları arasında çiftçilere 50'şer gr.'lık paketler halinde toplam 35 kg. tohumun bedelsiz dağıtılmasıyla başlayan kekik üretiminin, bugün Türkiye’nin toplam üretiminin...


Denizli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sezgin Kutlu, 1998-2000 yılları arasında çiftçilere 50'şer gr.'lık paketler halinde toplam 35 kg. tohumun bedelsiz dağıtılmasıyla başlayan kekik üretiminin, bugün Türkiye’nin toplam üretiminin yüzde 89’unu karşılar seviyeye geldiğini söyledi. Özellikle 2000’li yıllardan sonra İzmir kekiği olarak bilinen riganum oonites L. türünün tarla yetiştiriciliğine geçilmesiyle kekik üretiminde önemli değişimler yaşandığını belirten Kutlu, “İlimizde kekik yetiştiriciliğiyle ilgili çalışmalara, müdürlüğümüz tarafından 1992 yılında Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nden temin edilen kekik fideleriyle başlanmıştır. Bu fidelerle Baklan ilçemizde 500 metrekare alanda kekik plantasyonu kurulmuş, 1993 yılında bu tarladan temin edilen tohumlarla müdürlüğümüze ait jeotermal seralarda kekik fidesi üretilmeye başlanmıştır. Ardından 1994 yılında Çal ilçesi Kabalar köyünde 7 dekar alanda demonstrasyon kurularak, geniş katılımlı tarla günüyle çiftçilerimize tanıtımı yapılmış ve üretimiyle ilgili eğitim çalışmalarına başlanmıştır.” dedi.

Yaklaşık 2 bin dekar ekim alanına ulaşıldığını belirten İl Müdürü Kutlu, “Bu tarihten sonra kekik üretimi çiftçilerimiz tarafından benimsenerek, ilimiz genelinde hızlı bir şekilde yayılış göstermiş ve günümüzde 83 bin 445 dekar alanda 12 bin 183 tonluk üretim seviyelerine ulaşılmıştır. Türkiye’de üretilen 13,7 bin ton kekiğin 12,2 bin tonu Denizli’de üretilmektedir. Denizli, tek başına Türkiye kekik üretiminin yüzde 89’unu karşılar durumdadır. Böylece Denizli, ülkemiz ve dünya kekik üretimi açısından söz sahibi bir merkez haline gelmiştir.” diye konuştu.

Baharat, ilaç, kozmetik ve kimya sektörü başta olmak üzere pek çok kullanım alanı bulunan kekiğin Türkiye’de tıbbi ve aromatik bitkiler dış ticareti içerisinde oldukça önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Sezgin Kutlu, “Dünyada kekik dış ticaret hacmi, doğadan toplananlarla birlikte 13-15 bin ton civarındadır. Bunun yaklaşık yüzde 80-85’i ülkemiz tarafından karşılanmakta ve yıllık 40 milyon lira gelir elde edilmektedir. Dış ticarete konu olan kekiğin önemli bir kısmı ise ilimiz tarafından sağlanmakta olup dünya kekik üretimi ve ticaretinde Denizli ayrı bir yere sahiptir. İlimizde üretilen kekikler, başta ABD, Almanya, İtalya, Kanada, Polonya, Hollanda, Fransa, Japonya ve Avustralya olmak üzere pek çok ülkeye ihraç edilmektedir.” dedi.
 
(CİHAN)
 
 

Ekleme Tarihi
24.06.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: kekik, üretim, Denizli, kekik üretimi
Link: Türkiye'de Kekik Üretiminin Yüzde 89'u Denizli'den Karşılanıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız