Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Balık fiyatları uçuyor 

Balık fiyatları uçuyor

Balık fiyatları uçuyorTurizm sezonunun başlamasıyla Ege kıyılarındaki mezatlarda oluşan balık fiyatları dudak uçurtuyor. Barbunun kilosu 140 lirayı, sinaritin 110 lirayı, çipuranın da 100 lirayı gördü.
 
İZMİR - Ege Denizi'nde avlanan balık miktarının giderek azalmasına rağmen turizm sezonuyla artan talep, balık fiyatlarının aşırı oranda yükselmesine neden oldu. Taze balık yemek umuduyla mezata katılan bir çok vatandaş kilogramı 140 lirayı bulan balıkları izlemekle yetiniyor.

Çeşme'nin barbun balığıyla tanınan Çiftlikköy mevkisinde Su Ürünleri Kooperatifi'nin her sabah gerçekleştirdiği mezat, özellikle tatil sezonunun başlamasıyla yoğun ilgi görüyor. Kooperatife bağlı yaklaşık 20 kıyı teknesinin sabahın erken saatlerinde denizden çektiği ağlardan çıkan balıklar, açık artırmayla satışa sunuluyor.

İlçedeki balık restoranlarının balık ihtiyacını karşıladığı mezat, en taze balığı tüketmek isteyen vatandaşların da gözdesi haline geldi. Ancak turizm sezonunun başlamasıyla talebin hızla artması fiyatları yükseltti.

Çiftlikköy'deki mezatta barbun için kilogramı 70 lira ile başlayan açık artırmada fiyatlar 140 liraya kadar çıktı. En ucuz barbunun 110 liradan satıldığı mezatta çipura 120, sinarit 110, sargoz 85, karagöz balığı ise 40 liradan alıcı buldu.

Mezatı yöneten kooperatif yetkilisi Kenan Bozkurt, mezatlarda günlük taze balık satılması nedeniyle restoranlar ve kıyı şeridinde ikamet eden insanlar tarafından tercih edildiğini belirtti.

Balık fiyatlarının büyük teknelere getirilen av yasağı sonrası arttığını, özellikle okulların kapanması sonrası tatil beldelerinin nüfusunun çoğalmasıyla balığa olan talebin daha da arttığını kaydeden Bozkurt, "Burada 5 liradan 150 liraya kadar balık satılıyor. En gözde balığımız barbun. En yüksek fiyata bu balık gidiyor. Günlük 20 balıkçı teknesinden 50 kilogram kadar barbun ve tekir geliyor. Her yıl bu zamanlarda tekir ortalama 70-80 lira, barbun ise 110 liradan satılıyor. Bugünkü mezatta da 140 lirayı bulan fiyatlar gördük. Geçen yıl barbunun kilogramı 290 lirayı görmüştü" dedi.

"Eylül'de gel"

Fiyatı yüksek bulan tüketicilerin daha ucuz balıklara yöneldiğini ancak bu dönemde hiçbir balık türünün ucuza satılmadığını anlatan Bozkurt, ramazan ayıyla birlikte fiyatlarda bir miktar düşüş görülebileceğini ifade etti.

Mezattaki balık fiyatlarının özellikle sonbahar aylarında düştüğünü, Ege'nin lezzetli balıklarını tatmak isteyen insanların bu dönemde mezatlara daha fazla rağbet gösterdiğini anlatan Bozkurt, "Turizm sezonunun bittiği ve avlanan balık miktarının arttığı Eylül-Ekim ayları balık severler için en uygun dönemdir. Çok uygun fiyatlarla balık alabilirler. Ancak haziran, temmuz ve ağustos aylarında mezatta oluşan fiyatlar sıradan vatandaşın alım gücünü aşıyor" diye konuştu.

Çiftlikköy'ün barbunla marka olduğunu, talebin artmasına rağmen avlanan balık miktarının hızla gerilediğini söyleyen Bozkurt, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kaçak avcılığın önüne geçilemiyor. Bundan 5 yıl önce mezattaki üç tezgah balıkla dolardı. 2 tezgahı sadece barbuna ayırırdık. Şimdi bir buçuk tezgahı zor dolduruyoruz. Bu gidişle gelecekte meydan çiftlik balıklarına kalacak, torunlarımıza bu barbunu bırakamayacağız. Balık azalınca balıkçı da kalmadı. Genç kuşaktan bu işi yapan kimse kalmadı."











http://www.dunya.com/

Ekleme Tarihi
28.06.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Balık fiyatları uçuyor
Link: Balık fiyatları uçuyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız