Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Toptancılar ve besiciler zam için piyasaya et vermiyor 

Toptancılar ve besiciler zam için piyasaya et vermiyor

ET ve Süt Kurumu’nda et bulunamadığı gündeme gelirken, sektör temsilcileri piyasada hayvan sayısı konusunda sıkıntı yaşanmadığını, ancak besicilerin ve toptancıların piyasaya et satışını yavaşlattığını iddia etti. Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, “Kurban bayramı gelmeden et ve hayvan ithalatının önü açılmak isteniyor” yorumunu yaptı.

RAMAZAN ayıyla birlikte birçok gıda ürününde zam yarışı başladı. Tarım ürünlerinde kuraklık ve don olayları sonrası gıda ürünleri zamlı fiyatlarla raflardaki yerini aldı. Ancak her yıl olduğu gibi en büyük tartışma et ürünlerinde yaşandı. Geçtiğimiz günlerde Et ve Süt Kurumu’nda et bulunamadığı gündeme gelirken, sektör temsilcileri piyasada hayvan sayısı konusunda en ufak bir sıkıntı yaşanmadığını belirtti. Ancak besicilerin ve toptancıların piyasaya et satışını yavaşlattığını iddia eden sektör temsilcileri, bu şekilde besicilerin zamlı fiyattan et satmaya çalıştıklarını, toptancıların ise ithalatın önünü açmaya amaçladıklarını ileri sürdü.


ET VE SÜT KURUMU MAĞAZALARINDA RAMAZAN ÖNCESİ 'ET KRİZİ'
BAKANLIK BASKI ALTINDA

Et arzında herhangi bir problem olmadığını ifade eden Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, “Büyük et toptancıların piyasadan mal topluyor. Kurban Bayramı gelmeden et ve hayvan ithalatının önü açılmak isteniyor. Piyasada et bulunamayınca fiyatlar artıyor. Bu şekilde Tarım Bakanlığı baskı altına alınmaya çalışılıyor. Eğer böyle devam ederse bakanlık et ve hayvan ithalatına onay vermek zorunda kalabilir” dedi.

PARA VERİNCE ET VAR
Türkiye’de yeterli hayvanın var olduğunu söyleyen Ulusal Et Konseyi Başkanı Mustafa Bılıkçı ise, “Burada et lobilerinin oyunu var. Çıkar çevreleri fiyatları manipule ediyor. Piyasaya et sürülmesini geciktiriyorlar. Üreticilerin arasına giren tüccarlar, hayvanların piyasaya sürülmesini yavaşlatıyor. Et üretimini çoğaltıcı şekilde değil, bekletecek şekilde düzeltiyorlar. Et Süt Kurumu’na çok talep geliyor. Böylelikle Et Süt Kurumu devre dışı kalıyor. Piyasayı durağanlaştırıyorlar. Her yıl bu oyunu oynuyorlar. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı gümrük vergileri yukarıda tutuyor. İthalata cazip hale getirecek yola sokmak istiyorlar. Besicilerin fiyat beklentisi var. Onlar piyasaya sürmüyorlar. Ancak istenilen para verince istediğiniz malı alabiliyorsunuz” dedi.

Hayvancılığa büyük destek
2010 yılından bugüne kadar tarım va hayvancılığın gelişmesi adına Gıda, Tarım ve hayvancılık Bakanlığı üreticileri birçok destek verdi. bunun dışında Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri 2010 yılından bu yana 224 bin üreticiye 6,9 milyar TL sübvansiyonlu yatırım ve işletme kredisi kullandırdı. 2013’te ise tarıma toplamda 9,1 milyar TL bütçe ayrıldı. 2013 içinde ıslah amaçlı anaç küçükbaş hayvan için 360 milyon TL, anaç büyükbaş ve suni tohumlamadan doğan buzağı için toplam 660 milyon TL destekleme ödemesi yapıldı. 3 milyar TL hayvancılık sektörüne verildi.

18.50
Türkiye’de ramazandan önce ortalama karkas et fiyatı
 
20.50
Türkiye’de ramazandan sonra ortalama karkas et fiyatı
 
412 bin ton
2009’da kırmızı et üretimi
 
996 bin ton
2013’te kırmızı et üretimi
 
%40
Hayvan varlığı dört yıldaki yükselişi

Türkiye’nin yıllara göre toplam hayvan varlığı (Sığır, Koyun, Keçi)
2008 40.4 milyon
2009 37.6 milyon
2010 40.7 milyon
2011 44.6 milyon
2012 49.6 milyon
2013 52.9 milyon











http://www.hurriyet.com.tr/

Ekleme Tarihi
02.07.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Toptancılar , besiciler ,et piyasası
Link: Toptancılar ve besiciler zam için piyasaya et vermiyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız