Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
pars robot 

   Üniversite öğrencisinin geliştirdiği Pars isimli robot Türk tarımına yön verecek

FATİH ÇELİK | TOKAT - 05.07.2014 12:02:12
Tarım Robotu Pars

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOÜ) öğrencilerinin tarımsal amaçlı geliştirdiği Pars isimli robot Türk tarımına yön verecek. Haziran ayı içinde Almanya´nın Bernburg kentinde, bu yıl 12. düzenlenen Tarım Robotu Yarışması'na katılan Pars, 10 ülkeden 30 ekiple yarışarak 9’uncu olmayı başardı.
 
Gaziosmanpaşa Üniversitesi Biyosistem Mühendisliği Yüksek Lisans Öğrencisi Mustafa Tan’ın liderliğindeki 4 kişilik ekip tarafından tasarlanan Pars, ekili arazide ürünlere zarar vermeden hareket edebilme kabiliyetine sahip. Robot Pars, isimli üniversitede düzenlenen törenle kamuoyuna tanıtıldı.

Gaziosmanpaşa Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Sefa Tarhan, üniversite olarak daha gelişmiş tarım robotları yapmaya devam edeceklerini söyledi.

Gaziosmanpaşa Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Kasap da "Mustafa bey bu tarım robotu yarışmalarıyla ilgili ilk bana geldiği zaman çok heyecanlandık. Üniversitemizin ve fakültelerimizin de bu yarışmanın içerisinde olması gerektiğine karar verdik. Ve gerekli yazışmalarda, maddi-manevi desteklerde ekibe yardımcı olduk. Arkadaşlar Almanya´ya giderek yarışmaya katıldılar ve 9. oldular. Bu bizi çok sevindirdi. Bundan sonra da maddi desteklerimiz artacak, daha gelişmiş tarım robotları yaparak yarışmalara katılmak istiyoruz." dedi.

PARS BİTKİLERE ZARAR VERMEZ


Pars’ın mucidi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Biyosistem Mühendisliği Yüksek Lisans Öğrencisi Mustafa Tan ise robotla ilgili şu bilgileri verdi: "Robotumuzun genel işleyişinde, etrafında sensörler var. Bu sensörler de bitkiler arasındaki mesafesini koruyarak zarar vermeden ilerlemesini sağlıyor. Bu robotun en büyük özelliği, kullandığımız şasededir. Bu şase arazi ortamları için çok uygun bir şase olup, modifiye edilmiş haldedir. 17-19 Haziran tarihlerinde Almanya´da yapılan yarışmaya, Tarımsal Robot Yarışması adı altında geçmektedir bu yarışma ve dünyada kendi alanında tek yarışmadır. Yarışmaya 10 farklı ülkeden yaklaşık 30´a yakın takım katılmıştır. 3 gün süren bu yarışma sonucunda 9´unculuğu elde etmiş bulunmaktayız. Bugün bu robot dediğim gibi, eğer kendi başına, otonom bir vaziyette, ekili arazide hareket edebiliyorsa, biz buna istediğimiz her türlü uygulamayı modifiye edebiliriz. Yarışmanın da zaten ana amacı oydu. Dediğim gibi; sulama yapılabilir, arkasına römork bağlayıp ekinin, ürünün taşıması sevkiyatı yapılır. Bunların hepsi otonom vaziyette, tamamen dışarıdan izlemek kaydıyla mümkündür. Bu robot da bunun kanıtıdır bir nevi. Amacımız ileriye daha iyi şartlarda çalışabilen, tarımın gerek maliyetini düşürmek, gerek alınan ürünün kalitesini arttırmak adına imkanlar sağlayacak bir cihaz geliştirmek" dedi.

Yapılan açıklamaların ardından tarlada robot Pars hünerlerini sergiledi.
 
cihan.com 

Ekleme Tarihi
05.07.2014
Ekleyen Kişi
Kemal Erdoğan


Link: Üniversite Öğrencisinin Geliştirdiği Pars İsimli Robot …




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız