Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Bursa Siyahı İnciri’nin dünyaya satışı kolaylaşacak
 
 
BURSA - Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB), Bursa’da kontrolsüz ilekleme (dölleme) işlemlerini bitirmek amacıyla 'Bursa Siyahı İnciri için Uygun İlek İnciri Çeşit ve Tiplerinin Saptanması ve İlek Bahçesi Kurulması Projesi'ni hayata geçiriyor. UYMSİB Başkanı Dr Salih Çalı, İlek incir bahçesi kurma projelerinin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından kabul edildiğini söyledi.


Proje, Bursa Siyahı İnciri’nın uygun erkek incirler tarafından ilekleme denen döllenmesi işlemini içeriyor. UYMSİB tarafından uzun zamandır çalışmaları süren proje, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından onaylandı. Projenin Bakanlık tarafından onaylanması ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Dr. Salih Çalı, projenin kabulünün UYMSİB ve sektör adına sevindirici bir haber olduğunu belirtti.

İhracatta ön koşulun kalite olduğunu hatırlatan Çalı, şöyle konuştu: “Bursa Siyahı İnciri, Avrupa ülkeleri başta olmak üzere birçok ülke tarafından yoğun talep görüyor. Bursa Siyahı’nın kaliteli ürün verebilmesi için mutlaka tozlanması ve döllenmesi gerekiyordu. Bu projeyi geliştirmekteki amacımız Bursa Siyahı İnciri’ne uygun tozlayıcı tip ve çeşitleri belirlemek. Uğraşlarımızın karşılığını alıyoruz. Artık İncirimiz anavatanı olan Bursa’da izole bir alanda sağlıklı ve tekniğine uygun biçimde yetiştirilebilecek. Böylelikle Bursa Siyahı İncirinde en üst seviyede kalite elde edebileceğiz.”

UYMSİB tarafından Uludağ Üniversitesi öncülüğünde gerçekleştirilecek projenin bütçesi ile ilgili de bilgi veren Salih Çalı, “Bakanlığa sunulan ve kabul edilen proje yaklaşık 210 bin TL tutarında, bütçenin yüzde 10’unu ihracatçıların öz desteğiyle sağlayacağız” dedi.

Çalı, ihracatçının şu an için Bursa Siyahı İnciri için ileği Ege Bölgesi’nden taşınarak kullanıldığıni ifade ederek, “İhracatçının bu konuyla ilgili içi rahat değildi. Ege Bölgesi’nden temin edilen ilek arıcıklarının (Sinek) yeterli miktarda bir aktiviteye sahip olmadığı şüpheleri var. Bu yörelerden getirilen ileklerin kalitesi değişik oluyor. İçerisindeki arıcıklar yeterli olmuyor ve bazı hastalıkları taşıdıklarından şüphe duyuluyordu. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı projemizi kabul ederek, yalnızca ihracatımızın önünü açmakla kalmadı. Bursa Siyahı İnciri üreticilerinin ve ihracatçılarının da rahat bir nefes almasını sağladı.”

Bursa Siyah İncirinde yeni döneminin başladığını belirten Salih Çalı, “Projeden ilk somut sonucu 2 yıl içinde alacağız. Bahçe tesisi aşamasıyla da 5 yıl içerisinde projenin ilk meyvelerini yiyeceğiz” dedi.

İLEKLEME NEDİR?

Dişi incir ağacındaki meyvesini yediğimiz incirin oluşabilmesi için, erkek çiçek tozlarının dişi incir çiçeğine ulaşabilmesi gerekir. Bu erkek çiçek tozlarının, dişi incir ağacındaki çiçeğe ulaşabilmesi için ilek arıcığına ihtiyaç bulunuyor. İlek arıcığının, erkek meyvelerdeki çiçek tozlarını alıp, dişi incir ağacındaki meyvelerin çiçeklerine ulaştırma işine ilekleme, bu amaçla kullanılan erkek incir meyvelerine de ilek deniyor. Ayrıca, erkek incir ağacındaki meyvelerin içlerindeki arıcıklarla birlikte, döllenmenin uygun olduğu dönemde meyvesini yediğimiz dişi ağaçların üzerine insan eliyle bırakılmasına da ilekleme deniyor.(CİHAN)

Ekleme Tarihi
06.07.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: siyah incir,bursa haber
Link: Bursa Siyahı İnciri’nin dünyaya satışı kolaylaşacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız