Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

 
ÖZTÜRK, BUĞDAY TABAN FİYATININ NE ZAMAN AÇIKLANACAĞINI SORDU

IHA

CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’e, buğday hasadı başlamasına rağmen buğday taban fiyatının neden hala açıklanmadığını sordu.
 
CHP’li Öztürk, Bakan Eker’in yazılı yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi. Önergesinde, Türkiye’de buğday hasadının başlamasına rağmen buğdayın taban fiyatının hala açıklanmadığına dikkat çeken Öztürk, bu durumun borç batağındaki çiftçiyi daha da zor duruma düşürerek tüccarın insafına terk ettiğini öne sürdü. Buğday taban fiyatının yıllardan beri 72 kuruşu geçemediğine işaret eden Öztürk, buna karşın çiftçinin mazot ve gübre başta olmak üzere maliyetlerinin kat kat yükseldiğini kaydetti. 2005 yılında 35 kuruş olan buğday taban fiyatının, aradan 9 yıl geçmesine rağmen 1 liraya yaklaşamadığını vurgulayan Öztürk, “2013’te 72 kuruş olarak açıklanan taban fiyatı 2014 hasadının başlamasına karşın hala açıklanmadı. Buna karşın çiftçinin en büyük masraf kalemi olan mazot fiyatı 2005 yılında 1,95 lirayken, 2014’te 4,31 liraya dayanmıştır. Hatta yıl içinde mazot fiyatı zaman zaman 5 liraya kadar yükselmiştir. Mazotun yanı sıra suni gübre fiyatlarının da kat kat yükselmesi, zaten zor durumda olan çiftçimizi adeta perişan etmiştir. 2007’de 334 lira olan 1 ton amonyum sülfatın fiyatı yüzde 69 zamlanarak 2014’te 566 liraya çıkmıştır. Aradan geçen 7 yılda amonyum nitrat yüzde 131 artarak 386 liradan 894 liraya, üre yüzde 72 artarak 601 liradan 1040 liraya, dap yüzde 85 artarak 710 liradan 1317 liraya ve kompoze gübre de yüzde 88 artarak 489 liradan 920 liraya yükselmiştir” dedi.
 
Bu çerçevede, Bakan Eker’e, buğday taban fiyatının ne zaman açıklanacağını soran Öztürk, buğdayın taban fiyatının bu zamana kadar açıklanmamasının gerekçelerini öğrenmek istedi. Öztürk, şu soruların da yanıtlanmasını istedi:
“Buğdayın hasat zamanı gelmesine rağmen hala taban fiyatının açılanmayarak çiftçilerimizi tüccarın insafına terk edilmelerindeki sorumlu kişi ya da kişiler kimlerdir? Bu kişi ya da kişiler hakkında herhangi bir yasal işlem başlatılmış mıdır? Başlatılmadı ise başlatmayı düşünüyor musunuz? Bu zamana kadar tarım girdi fiyatlarının kat be kat artmasına karşın, buğday taban fiyatını her yıl olduğu gibi yine düşük göstererek hayatını idame ettirmekte aşırı zorluklar çeken çiftçilerimizi tüccarların insafına mı terk edeceksiniz? Evlerine aş götürmekte zorlanan çiftçilerimizin, tarım kredi kooperatiflerine olan kredi borçlarının faiz uygulamadan ileri bir tarihe ertelenmesini düşünüyor musunuz?”


Ekleme Tarihi
08.07.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Buğday Taban Fiyatını
Link: Öztürk, Buğday Taban Fiyatının Ne Zaman Açıklanacağını Sordu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız