Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Hayvancılık sektörüne 35 ilde destek paketi

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, 35 ilde hayvancılığa büyük destek verileceğini açıkladı. Bakan Eker, hayvan başına 570 TL, sürü yöneticisi (çoban) istihdamına da 5.000 TL destek sağlanacağını söyledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Doğu Anadolu Projesi (DAP), Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP), Konya Ovası Projesi (KOP) ve Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) kapsamında yeni başlattığı uygulama ve desteklerin startını verdi. Gda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Doğu Karadeniz ve Konya Ovası Projesi kapsamında yer alan 35 ili, Türkiye’nin kırmızı et arzının karşılanmasında en önemli girdi olan besi materyali üretimi için hibe desteği kapsamına aldıklarını, hayvan başına 570 TL, sürü yöneticisi (çoban) istihdamına da 5.000 TL destek sağlanacağını söyledi. Özellikle küçük ve orta ölçekli aile işletmelerimize önemli hayvancılık destekleri sağlamak suretiyle, kırsal istihdamı ve çiftçi gelirini daha fazla artırmayı hedeflediklerini söyleyen Eker, projelerle bölgedeki yetiştiricilerin gelir düzeyini yükselterek bölgeler arası gelişmişlik farkını ortadan kaldırmayı arzuladıklarını dile getirdi.

2018 yılına kadar sürecek

Eker bu kapsamda, küçük ve orta ölçekli aile işletmelerinin fiziki altyapılarının iyileştirileceğini, mevcut hayvanların ıslah edileceğini, bölgedeki mera potansiyelinin en iyi şekilde değerlendirileceğini ve böylece et yönü ön planda olan hayvancılığın geliştirileceğini ifade etti. Hayvansal üretimde kırsal istihdama verilen önemin artırılacağını belirten Eker, 2018’e kadar sürecek projelerle bölgesel üretim modellerini ön planda tuttuklarını söyledi. Eker’in verdiği bilgiye göre, büyükbaşta 10-50 baş anaç kapa-siteli, küçükbaş hayvancılıkta 100-200 baş anaç kapasiteli ahır ve ağılların tadilatı veya yeniden yapımında inşaat yatırımlarının yüzde 50’si hibe olarak karşılanacak. Bu destek ile bölgede önemli bir sorun olarak bilinen hayvan sağlığı ve refahında önemli iyileşme sağlanacak. Büyükbaş hayvancılık işletmelerine, etçi veya kombine ırk damızlık boğa alımında yüzde 80 hibe desteği sağlayacaklarını da belirten Eker, şunları söyledi:

Birlik üyeliği şart değil

“Tabii veya suni tohumlama ile etçi veya kombine tohum kullanan ve ön soy kütüğüne kayıtlı; anaç hayvan başına 350 TL, doğacak buzağı için ise 150 TL olmak üzere toplam 500 TL destek veriyoruz. Ayrıca yetiştirici soy kütüğüne üye ise 70 TL ilave destekten faydalanacak. Yetiştiricilerin desteğe erişimini kolaylaştırmak amacıyla başvuruda ölçek ve birlik üyelik şartı aranmayacak. Sertifikalı sürü yöneticisi olan veya istihdam eden 500 baş ve üzeri işletmelere yılda 5.000 TL destekleme veriyoruz.”

Desteklerden faydalanacak iller

Hibe projeleri ve uygulanan desteklerden faydalanacak iller şunlar:

-Doğu Anadolu Projesi kapsamında; Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Erzincan, Erzurum, Elazığ, Hakkâri, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Tunceli ve Van,

-Güney Doğu Anadolu Projesi kapsamında; Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak,

-Konya Ovası Projesi kapsamında; Konya, Karaman, Niğde ve Aksaray,

-Doğu Karadeniz Projesi kapsamında; Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Bayburt ve Gümüşhane.

Bu illerdeki işletmelerin desteklemelerden faydalanabilmeleri için Gıda Tarım ve Hayvancılık İl/İlçe Müdürlüklerine müracaat etmeleri yeterli olacak.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
08.07.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: hayvancılık, sektör, destek, mehdi eker, hayvancılık sektörü, destek
Link: Hayvancılık sektörüne 35 ilde destek paketi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız