Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 18 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Verimi yükseltirler

Oltan Gıda, Ferrero’nun sektörü bozmayacağına inanıyor.


FINDIK piyasasında Oltan Gıda’nın Nutella’nın sahibi İtalyan firma Ferrero tarafından satın alıncağı iddiası sonrası sular durulmuyor. Fındık sektöründen uzmanlar konuya farklı yorumlar getiriyor. Kimi yabancı yatırımcıların sektörü ele geçirdiğini, kimi de fındıkta kâr kalmadığını belirtiyor. Türkiye’nin en büyük fındık ihracatçılarından Oltan Gıda’nın patronu Orhan Veli Oltan ise bu görüşlere katılmıyor. Ferrero’nun piyasayı ele geçirmek gibi bir amacının olmadığını anlatan Oltan, “Kalitesi en yüksek olan Türk fındığını ıslah etmeye geliyorlar” dedi. Ferrero’nun şirketlerini satın almasının planın çok küçük bir parçası olduğunu dile getiren Oltan Ferrero’nun Türkiye ile ilgili çok büyük hedefleri olduğunu belirtti.
 
Oltan, “Türkiye gibi kalitesi yüksek fındığı dünyanın hiçbir yerinde bulamadılar. Ancak Türkiye’de verim çok düştü. ABD verimde Türkiye’nin 3 katı üzerine çıktı. Ancak kaliteli değiller. İtalyan firma da Türkiye’de fındığı ıslah etmeye geliyor. En kaliteli fındığı en yüksek verimde alabilmek için büyük yatırım yapacak” dedi. Fındık veriminin uzun yıllardır Türkiye’de düştüğünün altını çizen Oltan, bunun en büyük nedenlerinden birinin tarlaların bölünmesi olduğunu söyledi. Arazi ufaldıkça fındık üreticisinin kârlılığının düştüğünü söyleyen Oltan, artan maliyetlerinde üreticiyi fındıktan uzaklaştırdığını söyledi. Fındıkta dönüm başına 100 kilogram fındığın zor alındığını belirten Karadeniz İhracatçı Birlikleri Başkanı İlyas Edip Sevinç de, “Verimin düşük olduğu bir gerçek. Düşük verimi ıslah etmek için yapılmış birşey yok. Nedeni de arazilerin çok bölünmüş olması. Babadan kalan araziler çocuklar arasında paylaşılıyor. Ekilebilir araziler ufalıyor. Ufak arazide de ürün yetiştirmek kârlı olmuyor. Üretici de şehre göç ediyor” dedi.

Prim desteği tembelleştiriyor

KENDİLERİNİN de desteklediği dönüm başına uygulanan prim desteğinin de üreticiyi tembelliğe ittiğine vurgu yapan Karadeniz İhracatçı Birlikleri Başkanı İlyas Edip Sevin, “Tarım Bakanlığı ile beraber Fındık Tanıtım Grubu olarak fındık arazilerinde uzaydan algılama yöntemi ile bir çalışma yapacağız. Fındığın haritasını çıkaracağız. Bu bağlamda Ferrero’nun ıslah çalışmaları yapacak olması menuniyet verici olur. Eğer Ferrero gibi firmalar olmasaydı bugün 9.5 lira olan fındığın fiyatı çok aşağılarda olurdu. Ferrero bu konuda uygulama yapacak, teşvik verecek güce sahip” dedi.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
10.07.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Oltan Gıda, Nutella, Ferrero, fındık, verim
Link: Verimi yükseltirler




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız