Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Buğday Hasadı Başladı

Bursa İnegöl’de Şehitler mahallesinde başlayan buğday hasadını inceleyen İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mahmut Doğru, İnegöl buğdayının bu yıl verim ve kalite anlamında tahminlerinin çok üzerinde olduğunu söyledi.

Şehitler mahallesi mevkiinde buğday tarlasında başlayan hasat çalışmalarını inceleyen İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mahmut Doğru, verim ve kalitenin çok iyi, Süne ve Emgi oranının ise gayet düşük olduğunu ifade ederek, “İnegöl’de buğday hasat sezonu başladı. bugün buğday ve hububat ekilişinin yoğun olduğu Şehitler köyümüzdeyiz. Şuanda İnegöl’ümüzde 2014 yılı itibariyle 75-80 bin dekarlık alanda hububat ekimi yapılmaktadır. Bu yıl buğdaylarda çok iyi verim ve kalite beklemekteyiz. Şuan da verim ortalamanın biraz üzerinde gözüküyor. Kalite anlamında ise çok güzel. Yaptığımız tespitlerde Süne ve Emgi oranı da gayet düşük. Diğer alanlarda hasat başladığı zaman inşallah daha iyi verim ve kalite olur. Üreticilerle sohbet ettiğimiz zaman dekara 500-600 kilogram civarında bir verim olduğundan bahsediliyor. İnşallah böyle devam eder. Tane kaybının yüzde 1’in üzerinde olmaması gerekiyor. Şuan tane kaybı az. Allah bol ve bereketli kazançlar versin. Üreticilerimiz de mahsullerini inşallah iyi fiyata satarlar diye umut ediyoruz. Hasat şuan başladı ve tahminen bu ay sonuna kadar devam edecek. İnegöl buğdayı verim ve kalite anlamında umulanın çok üzerinde. Buğday satışı konusunda serbest piyasa koşulları var. Üreticilerimiz buğdaylarını istedikleri yere verebiliyorlar. İnegöl buğdayı İnegöl’deki evlerin sofralarına gidiyor” diye konuştu.
 
ANIZ YAKMAYIN
 
Anız yakma konusunda çiftçilere uyarılarda bulunan Müdür Mahmut Doğru, “Bunun yanında bilindiği üzere yaz sezonunda anız yakma konusunda üreticilerimizi uyarmak istiyorum. Anız özellikle çevreye, toprağa ve ekosisteme olumsuz etkileri var. Bu anlamda mutlaka ve mutlaka anız yakmasınlar. Çünkü, tarımsal ve organik ekosistemi yangın, bilinçsiz anız yakmalar bozuyor. Çevreye zararlı etkisi vardır. Erozyona sebebiyet verebilir. Bu anlamda üreticilerimizin çok dikkatli olması gerekiyor. Anız yakıldığında 5326 sayılı Kabahatler Kanunun, 2872 sayılı Çevre Kanunu, 6831 sayılı Orman Kanununa göre bunun suçu vardır. Bununla ilgili İl Koordinasyon Kurulunun aldığı bir karar var. Buna göre ceza kesilmesi gerekiyor. Ama üreticilerimiz cezanın yanında bunun bilincindedirler. Neticede anızın toprağa, çevreye ve ekosisteme zararı var. Çiftçilerimizi bu konuda dikkatli olmaya davet ediyoruz” şeklinde konuştu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
10.07.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Bursa, İnegöl, buğday, hasat
Link: Buğday Hasadı Başladı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız