Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Nisan 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


50 Kuruşluk Domates 4 Liraya Satılıyor

Mülteci kamplarında kalan Suriyelilere satılan sebze ve meyvelere biçilen fiyatların, piyasanın çok üzerinde olduğu ileri sürüldü. Normal şartlarda tüketiciye ortalama 75 kuruşa ulaşan domates, kamplardaki mültecilere 3-4 liraya satılıyor.

Bu iddiayı ŞUTİM Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Faruk Akbaş da doğruladı. Akbaş ‘‘Maalesef bu duyumlar gerçek. Yapmış olduğumuz araştırmalarda gerçek fiyatlarının çok üzerinde kamplarda sebze ve meyve satıldığını tespit ettik’’ dedi.

Daha önce marketlerdeki gıda fiyatları ile gündeme gelen mülteci kamplarındaki marketler, şimdi de sebze ve meyve fiyatları ile gündemde. Şanlıurfa’daki mülteci kamplarında kalan Suriyelilere atılan kazığın haddi hesabı yok. Savaştan kaçan Suriyeliler, normal şartlarda kilo fiyatı ortalama 75 kuruş olan domatesi kamp içinde 3-4 liraya almak zorunda kalıyor. Fiyat skandalının en fazla yaşandığı kampın ise Ceylanpınar’da olduğu söyleniyor.

‘‘İHALE SÜRECİNDE YANLIŞLIKLAR OLDU’’

Sebze ve meyve fiyatlarındaki tutarsızlığı doğrulayan ŞUTİM Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Faruk Akbaş, asıl yanlışlığın ihale süreci ile başladığını söyledi. Kamu kurumlarının sebze ve meyve ihalelerinde fiyat için kendilerine danışmadığından yakınan Başkan Akbaş ‘‘Nedense kamu kurumları sebze ve meyve ihaleleri yapılırken bir danışman olarak da olsa hiçbir zaman bizden sebze ve meyve fiyatlarını sormuyor. Bu fiyatları sormadıklarından dolayı ihaleye girecek şahıslar da fiyatları yüksek tutuyorlar. Normal vatandaşların ihaleye giremeyeceği şekilde ayarlamalar çekiliyor. İhaleye belirli 3-5 firma giriyor. İhaleye giren 3-5 firma da kendi aralarında ya anlaşıyor ya da imkanlar ellerinde olduğundan dolayı ürünleri istedikleri fiyata satabilmekteler’’ ifadelerine yer verdi.

‘‘BİZLERDEN BİLGİ ALINSIN’’

Kamplarda kalan Suriyeli mültecilerin 10 kilo domates parasına 1 kilo satın alabildiklerini belirten Akbaş, kamu kurumlarına seslenerek ‘‘Bizim talebimiz, ihaleler yapılırken bir danışman olarak bizlerden bilgi alınmasıdır’’ şeklinde konuştu. Akbaş, söz konusu ihalelere katılanların büyük çoğunluğunun ŞUTİM dışında olduğunu da ekleyerek ‘‘Hal esnafının bu ihalelerin bir çoğundan da haberi olmuyor’’ dedi. Başkan Aktaş’ın söylediğine göre, ihaleye girebilmek için kamu kurumlarına bir araç tahsis edilmesi gerekiyor.

Öte yandan ŞUTİM’de toptan fiyatına satılan bazı meyve ve sebze fiyatları şu şekilde; patlıcan 75 kuruş, domates 40-50 kuruş, biber 1-1.10 kuruş ve karpuz 45 kuruş, kavun 70 kuruş, üzüm 1.20 kuruş, şeftali 2.25 kuruş.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
11.07.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: domates, fiyat
Link: 50 Kuruşluk Domates 4 Liraya Satılıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız