Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Konya 


Konya'da karabuğday ve soya fasulyesi üretimi yaygınlaştırılacak 

Konya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, demonstrasyonu yapılan tarlalarda çölyak hastalarının umudu olan ana besin maddesi karabuğday ve gelişmiş ülkelerin piyasalarında yer alan soya fasulyesinin tanıtımını yaptı.


IHA

Konya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, demonstrasyonu yapılan tarlalarda çölyak hastalarının umudu olan ana besin maddesi karabuğday ve gelişmiş ülkelerin piyasalarında yer alan soya fasulyesinin tanıtımını yaptı.
Karabuğday bitkisi ile soya fasulyesinin tanıtımı demonstrasyon yapılan Akören ilçesinde ve merkez Meram ilçesi Güneydere Mahallesi’nde, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Seyfettin Baydar, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Celal Yıldız, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürü Fatih Özdemir, Meram Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner, Akören Ziraat Odası Başkanı Ahmet Uğuz ve konu uzmanları tarafından yapıldı.

“300 BİN ÇÖLYAK HASTASI İÇİN”

Konya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Seyfettin Baydar, karabuğday ile ilgili çalışmalarını sosyal sorumluluk projesi çalışması olarak kabul ettiklerini belirterek, “Amacımız, yaklaşık 300 bin Çölyak hastası olan, kendi ilimiz ve çevresindeki hastaların da ihtiyacı olan böyle bir ürünü üreterek bir ihtiyacı gidermek. Aynı zamanda üretici açısından da iyi bir getirisi ve yüksek bir karı var. Ülkemizin ihtiyacı olan yaklaşık 100 bin dekarlık bir alanda üretim yapmamız gerekiyor. Konya olarak özellikle Akören, Beyşehir ve Seydişehir bölgesi buna son derece uygun. Bunu da sözleşmeli üretimle yaptırmak istiyoruz. Yeteri derecede çeşitlerimiz gelişmiş durumda. Adaptasyona da uygun. Bahri Dağdaş Enstitümüz bunları geliştirdi. Sözleşmeli üretim yapan firmalarımız da var” dedi.
Kızı Çölyak hastası olan Akören ilçesi Yeni Mahalle Muhtarı Halit Türkel ise, “Kızım bazı ürünleri yediği zaman çok sıkıntı çekiyor. Karabuğday ununu bulmakta çok zorlanıyoruz. karaman’dan aldığımız bir ürünün kilosu 10 lira, unun kilosu 7 lira. Aileler bunu almakta zorlanıyor. Karabuğday bitkisini bizler de ekip, çoğaltıp maliyetini düşürmek istiyoruz. Bunun için çalışma yapan herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

"KONYA ÜLKE TARIMININ AÇIĞINI KAPATACAK"

Konya’nın ülke tarımının açığı olduğu ürünlerde açığı kapatan bir il olduğunu ifade eden İl Müdürü Seyfettin Baydar da, karabuğday ve soya fasulyesi çalışmalarının bunlardan biri olacağını ve ülke ekonomisine büyük katkılar sağlayacağını söyledi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın soya yetiştiriciliğini desteklediğini belirten Baydar, “Soya fasulyesi hem ilimizde, hem de ülkemizde yetiştiriciliği çok fazla yaygın olmayan ancak ülkemizin hem yağ açığı anlamında, hem de hayvansal küspe anlamında çok büyük açığı var. O bakımdan bu açıkları gidermek amacıyla bizim üretimi artırmamız gerekiyor. Bakanlığımız da zaten soya yetiştiriciliğine, yağlık bitkiler yetiştiriciliğine ciddi anlamda destek vermekte ve teşvik etmekte” diye konuştu.

Ekleme Tarihi
13.07.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: karabuğday ve soya fasulyesi
Link: Konya'da karabuğday ve soya fasulyesi üretimi yaygınlaştırılacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız