Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Doğa dostu biçerdöverler anız yakmaya alternatif from gida_tarim on Vimeo.

 


Doğa dostu biçerdöverler anız yakmaya alternatif

Yıllarca hasat sonrası tarlada kalan anızı ateşe vererek ciddi çevre sorununa da neden olan bazı çiftçiler, kendilerine sunulan alternatif yöntemlerle anız yakmaktan vazgeçmeye ve modern teknikler kullanmaya başladı.

Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bekir Bükün, yabancı bazı otların yok olması, tarlanın kolay sürülmesini sağlamak ve bazı zararlı böceklerin kontrolü gibi nedenlerden dolayı anız yaktığını söyledi.

Anız yakmanın çevreye ve doğaya verdiği zararların dışında uzun vadede toprağın verimliliğini de olumsuz etkilediğini anlatan Bükün, "Anız yakma sonucu yüksek ısıdan topraktaki mikroorganizmalar yok oluyor, uzun süre anız yakılan araziler verimsizleşiyor" dedi.

Anız yakmanın önüne geçilmesi için yeni tekniklerin geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Bükün, "Öncelikle ziraat fakülteleri olarak çeşitli üretim teknikleri geliştirilmelidir. Yoksa çiftçiye anızlarınızı yakmayın demek realistlik değildir. Bütün dünyada anız yakmaya alternatif olarak bir şekilde sapın topraktan uzaklaştırılması çözümdür. Son zamanlarda biçerdöverlerin arkasına takılan saman aletleri ve sap balya aletleri bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de alternatiftir. Bu sap uzaklaştırma aletleri arasında patozlu biçerdöverler önem arz etmekte. Bunların sayesinde anız yakmaya gerek kalmadan çok rahatlıkla toprak işleme söz konusu olacaktır" diye konuştu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Diyarbakır İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar da, valilik tarafından yayınlanan genelgeyle her türlü anızın yakılmasının yasaklandığını belirterek, bununla ilgili tüm muhtarlıkların bilgilendirildiğini aktardı.

Biçerdöver kontrollerinin yapıldığını da hatırlatan Atalar, "Bu kontroller sırasında arazide daha az anızın kalmasını sağlayacak olan makinelerinin kullanılması yaygınlaştırılmaktadır. Bu kapsamda biçerdöverlerin arkasına sap kıyıcı makinelerinin takılması zorunlu hale gelmiştir. Takmayanlara cezai müeyyideler uygulanmaktadır" ifadelerini kullandı.

Atalar, ekinlerin daha dipten biçilmesi, biçerdöverlerin arkasına sap kıyıcı aletlerin takılmasının zorunlu hale getirilmesi ve modern tarım aletlerinin bakanlık tarafından yüzde 50 hibe desteğiyle çiftçiye verilmesi sonucunda anız sorununun ciddi anlamda ortadan kalktığına dikkati çekti. "Bölgemizde uygulamaya konulan biçerdöverlerin arkasındaki sap kıyıcı makinelerinin kullanma zorunluluğu anız yangınlarının önlenmesi noktasında çok büyük bir katkı sağlamıştır" diyen Atalar, geçmiş yıllara oranla anız yakma sorununun pek kalmadığını kaydetti.

Bismil ilçesi Kağıtlı köyünde çiftçilik yapan Mehmet Karaaslan ise, anız yakmanın tarlaya zararının olduğunu bildikleri halde tarlayı rahatça sürmek için bugüne kadar anız yaktıklarını anlattı. Tarla sahiplerinin patozlu biçerdöverler kullanarak ekonomik kazanç da elde ettiklerini belirten Karaaslan, "Anızları yaktığımızda tarlaya zarar veriyorduk. Patozlu biçerdöverler çıktıktan sonra yakmayı bıraktık. Tarlada sap kalmadığından çift sürümü de rahat oluyor" dedi.
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
15.07.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Doğa dostu biçerdöverler, anız yakmaya alternatif
Link: Doğa dostu biçerdöverler anız yakmaya alternatif




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız