Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Levrek ve çupra için çarpıcı iddia

ADANA’daki Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuncay Kuleli, küresel iklim değişikliğine bağlı olarak İskenderun Körfezi’nde deniz suyu sıcaklığının arttığını, ekonomik değeri yüksek levrek ve çupra türü balıkların üremesinin zorlaştığını söyledi.

Adana’nın Karataş İlçesi’nde ekibiyle birlikte araştırmalarını sürdüren Doç. Dr. Tuncay Kuleli, son 30 yılda küresel iklim değişikliğinin etkisiyle İskenderun Körfezi’ndeki ortalama deniz suyu sıcaklığında 3 derecelik artış gözlendiğini açıkladı. Doç.Dr. Kuleli, Hint Okyanusu’ndan gelen ekonomik değeri düşük 70 kadar türde yayılmacı balık ve deniz canlısının bu bölgedeki eko sistemi olumsuz etkilediğini, bunların izlenmesi ve kontrol altına alınması için araştırmalar yürüttüklerini belirtti. Doç. Dr. Kuleli, İskenderun Körfezi’nde değişen eko sistemle birlikte yayılım gösteren balık türlerinin başında çilli çarpan, dikenli çütre, balon, ıskarmoz, sivrikuyruk dil balığı, Hint sardalyası, uçan balık, çomak, kardinal, siviriburun gümüş, eksi balığı, paşa barbunu, Nil barbunyası, üzgün, çarpan, ceylan, bıldırcın kefali, sivrikuyruk kaya balığı ve külah balığının geldiğini kaydetti.

BALIK DÖKEMEDİĞİ YUMURTAYI SİNDİRİYOR
 
Levrek ve çupra türü balıkların 14- 16 derece su sıcaklığında yumurta bıraktığını, ocak-mart aylarındaki yumurtlama döneminde ise İskenderun Körfezi’nde ortalama su sıcaklığının 19 derece olarak ölçüldüğünü kaydeden Doç. Dr. Kuleli şunları söyledi:

"Akdeniz’de levrek bağlığı erkeklerde 2- 3 yaş 25-30 santimetre boyda, dişilerde 3- 5 yaş, 30- 40 santimetre boyda cinsel olgunluğa ulaşıyor. Doğal ortamda uygun şartlarda bir kilogram ağırlığındaki levrek 293 bin- 358 bin arasında yumurta döküyor. Çuprada ise bu sayı 100-150 bin arasındadır. Deniz suyu sıcaklığındaki artıştan dolayı bu balıklar stres yaşıyor ve yumurtalarını bırakamıyor. Balığın karnındaki yumurtaların emilimi yaşanıyor. Yumurtalardaki protein vücut tarafından sindiriliyor. Üremenin zorlaşmasından dolayı ekonomik değeri yüksek bu balıkların sayısı her geçen yıl azalıyor. Hint Okyanusu’ndan gelen yayılmacı türler de değişen eko sistemde kendilerine daha fazla yaşam alanı buluyor."
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
14.07.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: balık, Levrek ve çupra içini çarpıcı iddia
Link: Levrek ve çupra için çarpıcı iddia




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız