Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Dünyanın korkutan israf bilançosu

Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü’ne (FAO), tüketim için üretilen her 3 gıdadan biri yenmeden israf ediliyor. Bu israfın maliyeti ise yaklaşık 750 milyar dolar.

ABD’de üretilen gıdaların yüzde 40’ı hiç yenmezken, Avrupa’da ise her yıl 100 milyon ton yemek çöpe gidiyor. Buna rağmen dünyada milyarlarca insan sefalet çekiyor. Oysa verilere göre, tüm insanlara yetecek kadar gıda var.

Yine FAO verilerine göre tarlada ekilen ürünlerin yüzde 28’si çöpe gidiyor. İsraf edilen söz konusu gıdaların yüzde 39’unu meyve ve sebzeler oluşturuyor. Hindistan gibi ülkelerde hava sıcaklığından dolayı meyve ve sebzeler uzun süre taze tutulamadığı için ise satılmadan atılıyor.

New York’ta yaklaşık 30 yıldır ihtiyaç sahiplerine gıda yardımında bulunan City Harvest kuruluşu, yıllık yaklaşık 2 milyon insanın karnını doyuruyor. City Harvest, 2014 yılı içinde yaklaşık 21 milyon kg gıdayı, restoran, manav ve çiftçilerden toplayıp ihtiyaç sahiplerine ulaştırmayı hedefliyor.

ALTERNATİF TESİS ARAYIŞI

Çevresel etkiler israf edilen gıdalar üzerinde çok önemli bir etkiye sahip. Bitkileri sularken, harcanan fazla su 9 milyon insanın günlük su ihtiyacını karşılayabilecek seviyede. New York’un Brooklyn ilçesinde bulunan Newtown Creek Atık Su Arıtma Tesisi, bölgede bulunan okul ve restoranlardan yemek atıklarını değerlendirerek enerjiye dönüştürüyor. New York’ta hizmet veren restoranların ise, 2015 yılında atıklarını depolara göndermek yerine, gıdaları dönüştürmek için farklı alternatiflere yönelmeleri gerekecek.

ABD Tarım Bakanlığı (USDA) Ekonomi Araştırıma Servisi’ne göre, ülkede her yıl 141 trilyon kalori israf ediliyor. Araştırma servisi ancak bu israf azaltılırsa, dünyadaki gıda fiyatlarının da düşeceğini ifade ediyor.
 
 
 
 
 
(İHA)
 
 

Ekleme Tarihi
15.07.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Dünyanın, korkutan israf bilançosu, israf
Link: Dünyanın korkutan israf bilançosu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız