Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Keçi sütü 'yok satıyor'

Anne sütüne en yakın yüksek besin değerine sahip, bebek ve yaşlılar için sindirim kolaylığı, yağ yakıcı özellikleri nedeniyle son yıllarda revaçta olan keçi sütü, iç pazardaki talep karşısında diğer sütlere göre yükselen fiyatına rağmen yok satıyor.

İZMİR-Anne sütüne en yakın yüksek besin değerine sahip, bebek ve yaşlılar için sindirim kolaylığı, yağ yakıcı özelliği nedeniyle son yıllarda revaçta olan keçi sütü, iç pazardaki taleple diğer sütlere göre yükselen fiyatına rağmen yok satıyor.

İzmir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de 9 milyon civarında olan keçi varlığına rağmen süt üretiminin geride kaldığını, son yıllarda Saanen cinsi keçilerle birlikte süt üretiminin arttığını dile getirdi.

Fransa'nın 1,5 milyon keçi varlığına rağmen Türkiye'den daha fazla süt üretiminde bulunduğuna dikkati çeken Türer, süt keçiciliğini arttırmak için çalıştıklarını kaydetti.

Türkiye'de son 10 yılda süt keçiciliğinin ıslah edilmiş ırklarla birlikte giderek yükseldiğini ifade eden Türer, bilimsel araştırmalara göre bu süt türünün sindiriminin kolay olması, zengin aroması, anne sütüne yakın besin değerini taşıması ve yağ yakıcı özelliğinin olması nedeniyle iç pazarda da tüketiminin arttığına işaret etti.

"Yağ yapmıyor, kilo aldırmıyor"

Kıl keçilerinin yılda 100-110 litre, Saanen cinsi keçilerin 200-300 litre, Avrupa'da ise bu keçi türünün 800 litreye kadar süt verdiğine dikkati çeken Türer, şöyle konuştu:

"Son 10 yılda süt üretimimiz ıslah edilmiş ırklarla birlikte hemen hemen ikiye katlandı. Bu güzel bir gelişme. Süt keçiciliğinin daha da artmasını istiyoruz. Türkiye'deki süt miktarı yine de yeterli değil. Şu ankinden 10 kat daha fazla keçi sütü üretimi olsa yine de bunun pazarı var. Pazarda rahatlıkla yer bulabilir. Sadece yurt içinde değil yurt dışında da keçi sütü talep edilen bir süt. Koyun sütü de yine dünyada talep ediliyor ama keçi sütüne göre daha az.

Keçi sütü vücuda alındığında asidik olmadığından yağ yapmıyor ve kilo aldırmıyor. İnek sütü ürünlerinin asidik olduğu, koyun ve keçi sütünün de alkali olduğu söyleniyor. Alkali beslenmede karın bölgenizde oluşan yağlardan kurtuluyorsunuz. Alkali beslenme enerjiyi yağa değil de kullanıma sevk ettiğinden kilo vermeye neden oluyor. Bu nedenle keçi sütü çok talep görüyor. İç pazarda da keçi sütünü her yerde görmek mümkün. Keçi sütlü dondurmalar raflarda yer alıyor. Keçi sütü yokluğundan değil de bugüne kadar sağlıklı, hijyen, temiz bulunmadığından yoktu. 10 yıldır rahatlıkla hijyen keçi sütü bulabiliyorsunuz. Birlik olarak Türkiye'de bir tek İzmir'de soğuk zincirde süt toplanıyor. Koyun ve keçi sütünün soğuk zincirde sağıldıktan sonra tanklara naklederek sağlıklı, kokusuz, hijyen bir sütü sanayicilere kadar aktarabiliyoruz."

Malezya'nın talebine karşılık verilemiyor

Türer, insanların her geçen gün daha fazla keçi sütü tükettiğini, Türkiye pazarında 2012-2013 yılında koyun ve keçi sütü ürünlerinde yüzde 70'lik artışın da bunu doğruladığını dile getirdi.

Süt verimi yüksek, ıslah edilmiş hayvanlarla birlikte bu rakamın daha da yükseleceğine işaret eden Türer, "Yurt dışından da keçi sütümüze talep gelmeye başladı. Malezya'dan keçi sütü istiyorlar ancak veremiyoruz. Çünkü ancak iç pazara yetiştirebiliyoruz. Talep fazlalığından dolayı veremiyoruz" diye konuştu. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
15.07.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: keçi sütü, sağlık, anne süte, yakın, satılıyor
Link: Keçi sütü 'yok satıyor'




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız