Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Hububat kuraklık dinlemedi

Türkiye'nin hububat ambarı Konya'da, kuraklığa rağmen uzun yıllar ortalamasının üzerinde bir rekolte bekleniyor.

KONYA - Konya Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar, Türkiye'nin hububat ambarı Konya'da bu yıl yaşanan kuraklığa rağmen uzun yıllar ortalamasının üzerinde, yaklaşık 1 milyon 900 bin ton rekolte beklediklerini söyledi.

Baydar yaptığı açıklamada, bu yıl hububat hasadı konusunda Konya açısından ciddi bir tehlike bulunmadığını ifade ederek, bunun en önemli nedeninin üretimde belirli bir kalitenin yakalanması olduğunu belirtti.

Konya'da 2011 ve 2013 yıllarının yüksek verim ve rekolte ile tamamlandığını dile getiren Baydar, bu yıl yaşanan kuraklık nedeniyle 2011 ve 2013 yıllarının yakalanmayacağını ancak uzun yıllar ortalamasının üzerinde gerçekleşeceğini vurguladı.

Baydar, şöyle konuştu:

"Kuraklığa rağmen uzun yıllar ortalaması üzerinde bir verim bekliyoruz. 1 milyon 900 bin ton bizim rekolte beklentimiz var. Uzun yıllar ortalaması da 1 milyon 700 bin ile 1 milyon 800 bin arasında değişiyor. Bu yıl kalite çok yüksek. Özellikle buğday kalitesi oldukça iyi. Bu yıl fiyat da çok iyi. Hububat rekoltesinde geçen seneye göre biraz düşüş olacak ama 2011 ve 2013 yılları yüksek verimlerin olduğu yıllardı. Bu yıl ise ilimiz açısından ciddi bir tehlike yok. Belli bir kısmında, Emirgazi bölgesi, Aksaray'a yakın bölgeler, Ereğli'nin bazı bölgelerinde kuraklık ve verim düşüklüğü ile ilgili sıkıntılar var. Kıraç arazilerde mutlaka verim düşer."

İl genelinde 2 milyon hektarlık tarım alanında alternatif ürün ekiminin yaygınlaşmasına ve kuraklığa rağmen hububat uzun yıllar ortalamasının üzerinde bir rekolte beklentisinde olmalarının en büyük nedenin verimdeki kalitenin olduğunu vurgulayan Baydar, "Toprağımız büyümediği halde ayçiçeği, mısır, yem bitkileri girmesine rağmen buğday üretiminde artma var. Çünkü verimde artış var. Eskiden birim alandan alınan verime göre şimdi alınan verim çok fazla. Teknoloji, bilim, doğru tarım politikaları ve nitelikli tarımsal desteklerle bunu başardık. Makine ekipmanıyla, yüksek kaliteli tohumuyla, toprak analiziyle, uygun gübrelemesi, sulamasıyla bu verim elde edildi" diye konuştu.

Baydar, bilinçli desteklerin de verimdeki kaliteyi arttırdığına işaret ederek, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Konya tarım ve hayvancılığında 78 kalemde destek sağladığını, 1 yılda ödenen destek miktarının da geçen yıl 580 milyon lira olduğunu sözlerine ekledi. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
16.07.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler:  hububat, fiyat, Seyfettin Baydar
Link: Hububat kuraklık dinlemedi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız