Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 18 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
sakarya nehri 

                                       Sakarya Nehri tarım ilaçlarıyla kirleniyor

Kuraklık sıkıntısı yaşayan İstanbul'a su verilen Sakarya Nehri'nde balıklar üzerinde yapılan araştırma, nehrin klorlu tarım ilaçlarıyla kirlendiğini ortaya çıkardı.
 

Eskişehir'den doğan, Sakarya'nın Karasu ilçesinde Karadeniz'le buluşan 824 kilometre uzunluğundaki Sakarya Nehri'ndeki organoklorlu pestisitler (klorlu tarım ilaçları) araştırıldı. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı'nda öğrenim gören bir öğrenci tarafından yapılan yüksek lisans çalışmasında, Yukarı Sakarya Havzası'nda yaşayan balık türlerinde organoklorlu pestisit kalıntılarının mevsimsel olarak belirlenmesine yönelik çalışma yapıldı.

Araştırma için nehirdeki sazan ve gümüş havuz balıkları seçildi. Sonbahar, kış, ilkbahar ve yaz mevsiminde balık örnekleri alındı. Balık örneklerinin kas dokularında 17 farklı organoklorlu pestisit kalıntısının varlığı mevsimsel olarak araştırıldı. Çalışmada, kalıcılığı fazla ve insan sağlığına zararlı olan; bu yüzden de Avrupa Birliği direktiflerinde balıklarda varlıkları istenmeyen pestisitler araştırıldı.

Araştırılan 17 farklı organoklorlu pestisitten kış, yaz ve sonbaharda tümü tespit edilirken ilk baharda ise 15 organoklorlu pestisite rastlandı. Çalışmada, Türkiye'ninde taraf olduğu uluslararası olarak kısıtlanan ve çevredeki kalıntılarının azaltılması hedeflenen çok tehlikeli 12 adet kalıcı organik kirleticiden DDT, Aldrin, Dieldrin, Endrin'e de rastlanıldı. Limitlerin Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü Avrupa Birliği'ne (AB) uyum çerçevesinde, izin verilen maksimum kalıntı limitlerinin altında olduğu belirlendi.

Çevre mühendisliğinde görevli bir akademisyen de pestisit türü kirleticilerin tüketildikçe vücutta birikeceğini, terle veya dışkı yoluyla vücuttan dışarı atılmasının mümkün olmadığını belirtti. Bu kirleticilerin su ortamındaki çözünürlüklerinin çok düşük olduğunu kaydeden akademisyen, kirleticilerin bulunduğu suyun uzun sürede kullanılmasının kişilerdeki kanser riskini arttıracağı uyarısında bulundu.

zaman.com.tr

 
 
 

Ekleme Tarihi
20.07.2014
Ekleyen Kişi
Kemal Erdoğan


Link: Sakarya Nehri tarım ilaçlarıyla kirleniyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız