Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Odun Dışı Orman Ürünlerinde İhracat Hedefi 500 Milyon Dolar

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) odun dışı orman ürünlerinin üretim miktarını ve gelirini her geçen gün artırıyor. Bu kapsamda OGM’nin 2014 yılı sonundaki hedefi, 500 milyon dolarlık odun dışı orman ürünü ihracatı gerçekleştirmek olarak belirlendi.

2013’te 436 Milyon Dolarlık İhracat Yapıldı

Ormanlarımızda odun dışı ürünler olarak bilinen defne, ıhlamur, kekik, kestane, adaçayı, çiçek soğanları, mantar vb. bitkilerin varlığını en iyi şekilde değerlendiren OGM, bu alanda gerçekleştirdiği üretime ve ekonomiye sağladığı katkıya artan bir ivmeyle devam ediyor. Bu çerçevede 2012 yılında 306 milyon dolarlık, 2013 yılında ise 436 milyon dolarlık odun dışı ürün ihracatı gerçekleştiren OGM’nin yeni hedefi 2014 yılı sonu itibariyle 500 milyon dolar sınırına ulaşmak.

OGM’nin 2014 Üretim Hedefi 300 Bin Ton Olarak Belirlendi

Her geçen yıl artan bir grafik izleyen odun dışı orman ürünleri ihracatı rakamları üretim rakamlarına da yansıyor. 2012 yılında 158 bin ton, 2013 yılında ise 246 bin ton odun dışı orman ürünü üretimi gerçekleştiren OGM bu üretim rakamını 2014 sonunda 300 bin ton bandına çıkarmayı hedefliyor.

1 Milyon 550 Bin Ton Ürünün Envanteri Tamamlanacak

Diğer yandan 2013 yılında 300 bin tonu aşkın odun dışı orman ürününün döküm ve planlamasını tamamlayan Orman ve Su İşleri Bakanlığı, 2014 yılında 500 bin ton ve 2015 yılında ise 750 bin ton olmak üzere, 2015 yılı sonuna kadar toplam 1 milyon 550 bin ton odun dışı ürününün envanterini tamamlanmayı hedefliyor.

“Dünyada Bu Alanda Ekonomik Anlamda Çok Büyük Bir Pasta Var”

Türkiye ormanlarının odun dışı orman ürünleri bakımından çok zengin olduğunu ve bu zenginliğin en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Dünyada bu alanda ekonomik anlamda çok büyük bir pasta var ve bu pastadan en büyük payı Çin alıyor. Türkiye olarak biz son yıllarda bu konuda bir çıkış yakaladık ancak bunu yeterli görmüyoruz. Her yıl hedeflerimizi biraz daha yükselterek, pastadan almamız gereken payı artırmak için var gücümüzle çalışıyoruz” diye konuştu.

Orman Köylüsüne Kazanç Kapısı

Odun dışı orman ürünleri ile orman köylüsüne kazanç kapısı açıldığını da vurgulayan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, odun dışı orman ürünleriyle hem milli ekonominin ihtiyacı olan ham maddenin karşılandığını hem de ihraç yoluyla döviz girdisi sağlandığını sözlerine ekledi.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
22.07.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Odun Dışı Orman Ürünlerinde, İhracat Hedefi, 500 Milyon Dolar
Link: Odun Dışı Orman Ürünlerinde İhracat Hedefi 500 Milyon Dolar




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız