Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Kuru kayısının fiyatı uçuyor

Malatya'da mart ayındaki zirai don nedeniyle üretimin düşmesine bağlı olarak perakende satış fiyatı geçen yıla göre yüzde 200 artan "gün kurusu" kayısı, kilogramı 45 liraya varan fiyatlarla satılıyor. Kuru kayısının fiyatı geçen yıl ise sadece 15 liraydı.

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, 31 Mart'taki zirai dondan sonra Malatya'da kayısının yüzde 95 zarar gördüğünü söyledi.

Böylesine büyük bir felaketi Malatya'nın 100 yılda bir yaşadığını dile getiren Erkoç, "Bu sene böyle bir felaketle karşı karşıya kaldık. Özellikle üreticilerimizin ciddi mağduriyetleri oldu. Ürün olmayınca haliyle arz-talep noktasında fiyatlar da tavan yaptı. Bu sene 5 liralık kayısı, 20 liraya çıktı. Gün kurusu kayısı, perakende olarak 40-45 liraya satılıyor. Toptan aldığımızda bunun fiyatı, 25- 30 lira aralığında değişiyor" diye konuştu.

Erkoç, kayısı üretimi açısından zor bir yıl geçirdiklerini belirterek, zirai don nedeniyle üreticilerin yanı sıra tüketicilerin de sıkıntı yaşadığını dile getirdi.
 



Gün kurusu kayısının fiyatının çok yüksek olduğuna dikkati çeken Erkoç, fiyatın yüksek olmasına rağmen vatandaşların az da olsa bu ürünü tüketebileceğini ifade ederek, "Günde 3-4 tane tükettikleri zaman bütçelerini etkilemez diye düşünüyorum. Sağlığa ciddi anlamda katkısı olan, sağlığı ciddi anlamda destekleyen bir ürün. Bu tüketimi hızlandırmamız lazım. İç tüketimi hızlandırmamız lazım" dedi.

Malatya'da bu yıl yaş kayısı rekoltesinin 32 bin ton civarında olacağını tahmin eden Erkoç, bunun 7-8 bin tonunun kuru kayısı, 2 bin 500-3 bin tonunun ise gün kurusu kayısı olarak değerlendirileceğini belirterek, bu sezonki rekoltenin ihtiyacı karşılayamayacağını vurguladı.

Gün kurusu kayısının az olduğuna dikkati çeken Erkoç, "Bu sene, gün kurusu kayısımız yeterli değil. Geçen sene çok çok fazlaydı, gün kurusuna bu sene stoksuz girdik. Bu sene, geçen yıl ile bu seneki ürünün takviyesiyle fiyatlar biraz yukarıda olur ama çok yemesek de tadımlık olarak devam ederiz. Tadımlığa kayısımız var diyoruz" ifadesini kullandı.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
22.07.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Hasan Hüseyin Erkoç, Kuru kayısı, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası, kayısı
Link: Kuru kayısının fiyatı uçuyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız