Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Bamya ‘altın’ yılını yaşıyor

İncir, pamuk, zeytin ve kestanesiyle ünlü Aydın’ın, lezzetiyle ünlü diğer bir tarım ürünü olan bamyanın tarlada 3, pazarda ise 5 liradan alıcı bulması, üreticinin yüzünü güldürdü.

Aydın'ın, lezzetiyle ünlü bir diğer tarım ürünü de bamya. Kardeşköy mahallesinde yıllarca küçük bir alanda ekimi yapılan bamya, lezzeti nedeniyle özellikle konserve fabrikalarından artan talep üzerine daha geniş bir alanda üretilmeye başlandı. Yılda 3 bin ton üretimiyle 150'ye yakın ailenin geçim kaynağı bamyada, özellikle bu yıl fiyatlarda yaşanan artış üreticinin deyimiyle ürüne "altın yılı"nı yaşatıyor.

Tarlada 3 lira, pazarda ise 5 liranın üzerinde alıcı bulan bamya, üreticinin yüzünü güldürüyor.

Talep çok olunca fiyat arttı

Bamya komisyonculuğu yapan Muharrem Er, Kardeşköy'de bamyanın üretiminin yanında toplanması, temizlenmesi ve pazara ulaştırılmasında çok sayıda kişinin rol aldığını ve bunun da önemli bir ekonomik hareketlilik sağladığını bildirdi. Haziran ayında başlayan ürünün piyasaya sunulması işinin eylüle kadan devam ettiğini bildiren Er, fiyatların iyi seyretmesinin olmasının bu ürünün piyasaya sürülmesinde emeği geçenleri memnun ettiğini bildirdi.

Muharrem Er, bamyada bu yıl fiyatların artmasında en büyük etkinin, ekimin geçen yıla göre azalmasından kaynaklandığını ifade ederek, "Bunun yanında fabrikalardan çok büyük rağbet görmesi bamya fiyatlarını attırdı. Bu dönem iç piyasada bamya en çok aranan ürün durumunda" diye konuştu.

Alternatif ürün

Aydın Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı da bamya üretimin zahmetli olmasına rağmen her zaman kazanç getirdiğini ve yılın 12 ayında sofralarda tüketilebildiğini belirterek, ürün sahasının da her geçen yıl arttığına dikkati çekti.

Posacı Aydın'da yaklaşık 4 bin dönümlük alanda yılda ortalama 3 bin ton bamya üretildiğini kaydederken, Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılı İl Müdürlüğü yetkilileri ise Türkiye'deki bamya üretiminde Aydın'ın Balıkesir'den sonra 2. sırada geldiğini belirttiler.

84 yaşında bamya başında

Mahalle sakinlerinden 84 yaşındaki Fadime Sabuncu, oğlu Celal Sabuncu ve ailesi ile evlerinde temizledikleri bamya ile aile bütçesine katkı sağladıklarını söyledi.

Celal Sabuncu ise ailece bamya temizliğini evlerinde yaptıklarını ifade ederek, "Temizlediğimiz bamyanın kilosu 25 kuruş. Burada her evde bamya temizleyerek geçimlerini sağlayan aileleri bulabilirsiniz" şeklinde konuştu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
23.07.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: bamya, Aydın
Link: Bamya ‘altın’ yılını yaşıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız