Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Kırmızı ette denge nasıl sağlanacak?

Hızla artan dünya nüfusuna karşılık kırmızı et üretimi azalıyor.

Son on yılda fiyatlar yüzde 30 oranında artış göstermiş durumda. Peki bu iş nereye gidiyor? Çözüm ne olabilir? İzmir Kırmızı Et Üreticileri Birliği (İZKEB) Başkanı Veteriner Hekim Osman Civil ile geniş bir değerlendirme yaptık. Konu hem güncel hem önemli, dolayısıyla birinci bölümü bu hafta, ikinci bölümü ise önümüzdeki hafta yer alacak.

Damızlık üretimi zor
 
Osman Civil, “Dünya kırmızı et üretiminin ana denge noktaları Güney Amerika ülkeleri, ABD ve Avustralya gibi yaygın mera imkânları olan ülkeler. Özellikle Brezilya, Arjantin ve Uruguay gibi ülkelerin mera hayvancılığı yapılan arazilerinde soya ve mısır gibi endüstri bitkilerinin yetiştirilmesi gelecekte kırmızı et üretimine negatif baskı yapacak. Kırmızı et üretiminin süt üretiminden bağımsız düşünüldüğü ülkelerde ise bu iki sektör kırmızı et maliyeti açısından birbirine negatif balans etkisi yaratmamakta. Ancak Türkiye gibi kırmızı et üretiminin süt üretiminden gelen materyale (besi danası) bağlı olduğu ülkelerde söz konusu denge süt üretimi tarafına kayıyor. Bunun temel sebebi damızlık üretimin zor ve uzun süren bir zamana ihtiyaç duymasıdır” diyor.

Pazar fiyatı
 
Civil, “Süt üreticilerinin erkek buzağıları satışa sundukları ‘pazar fiyatı’ et üretiminde fiyat belirlemede yüzde 60 etki yapıyor. Bundan dolayı süt üretimini sekteye uğratmamak için uygulanan koruma politikaları (damızlık inek kesimini engellemek – süt işletmesini kârlı tutmak) da erkek buzağı satışlarındaki fiyatın sürekli yükselmesine yol açıyor. Buzağı (besilik dana) fiyatındaki artış ile buna bağlı olarak dana karkas fiyatının artışı sonucunda inek karkas fiyatı da kaçınılmaz biçimde yukarı geliyor. Üretim sisteminin dengesinin bozulduğu nokta işte burasıdır. Tabii bu durum reforme inekler dışındaki ineklerin kesime gitmesine sebep olmakta” diye konuşuyor.

Kısır döngü
 
“Ters döngünün başladığı bu nokta orta süt üretimine sahip ineklerin (20 lt) kesilmesini ne yazık ki tetikliyor” diyen Osman Civil şu değerlendirmeyi yapıyor: “20 litre süt veren 300 kg karkas ağırlığındaki bir ineğin o yılki buzağısı ile birlikte (300 X 17 = 5100 + 1000 TL buzağı) 6100 TL nakit getirisi var. Bugün Avrupa’da damızlık düve 2750 Dolar = 5500 TL olduğuna göre bizde reforme inek, damızlıktan daha çok para toplamaktadır. Damızlık düve ithalatı serbest olduğu için 5500 TL ithal düve getir, 6000 TL (buzağı+karkas) satış yap. Bu kısır döngü devam eder gider. İster besilik danayı anasının karnında getirin, isterseniz burada doğurtun hiç fark etmez.”
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
25.07.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: hurriyet ege, ismail uğural, kırmızı et, Osman Civil
Link: Kırmızı ette denge nasıl sağlanacak?




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız