Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

                                                Kıl Keçilerinin Yaşam Savaşı

Antalya Damızlık Keçi ve Koyun Yetiştiricileri Birliği Başkanı Zeliha Öztürk, Borsanomi Dergisi’ne verdiği röportajda otlakların azalmasının üreticinin karşılaştığı sorunların ilk sırasında yer aldığını belirterek Toroslar’ın eteklerinde yaşayan kıl keçilerinin var olma savaşı verdiklerini söyledi.


TÜRKİYE 6′NCISI

Akdeniz’de Mersin’den sonra kıl keçisi üretiminin yapıldığı en büyük ilin Antalya olduğunu ifade eden Öztürk, “Antalya Teke bölgesi denilen Burdur-Isparta üçgeninin ortasında ve coğrafi şartlar bakımından keçilerin yetiştirilmesine en uygun bölge. Antalya’da küçükbaş hayvancılığın varlığından hiç kimsenin haberi yok ama küçükbaş hayvan varlığı açısından Antalya Türkiye’nin en büyük 6′ncı ili” dedi.

KIL KEÇİSİ ORMAN DÜŞMANI DEĞİL!

Küçükbaş hayvancılıkta en büyük sıkıntının otlak azlığı olduğunu ifade eden Öztürk, “Mera ve orman sahalarındaki otlakların azaltılması, kısıtlanmasıyla hayvanların yaşayacağı alanları daraltıyoruz, onlara yaşam alanı bırakmıyoruz. Hayvan sayısında geçen yıllara göre yüzde 40 azalma var. Azalmanın nedeni sahaların azalması, yeni neslin bu işi yapmak istememesi, coğrafi ve iklim şartlarının zor olduğu yerde hayvancılıktan para kazanmak isteyen kişilerin olmamasından kaynaklanıyor” ifadelerini kullandı.

ÖZ VARLIĞIMIZ

Keçinin orman zararlısı ilan edilmesinin Türk ekonomisine ciddi kayıplar yaşattığını söyleyen Öztürk, kıl keçilerin var olma savaşı verdiğini belirtterek, “Kıl keçisinin ardından yürüyen Yörükler de var olma savaşı içerisinde. Kıl keçilerini yok edersek kendi varlığımızı yok etmiş oluruz” diye konuştu.

Kaynak: Koyun Keçi Dünyası
 
 
 

Ekleme Tarihi
02.08.2014
Ekleyen Kişi
Kemal Erdoğan

Etiketler: keçi, kıl keçisi, yaşam yavaşı
Link: Kıl Keçilerinin Yaşam Savaşı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız