Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
hortum 

 

                    Hortum' Türkiye'ye 'kalıcı' olarak mı geldi?

Türkiye belgesellerden izlemeye alıştığı hortumu bir süredir daha 'yakından' yaşıyor. Son iki ay içinde Marmara Bölgesi'nde art arda yaşanan hortum olayları, "Bu doğa olayı, alışmamız gereken yeni bir iklim gerçeğimiz mi" sorusunu gündeme getiriyor
 
RADİKAL – İstanbul'da dün önce öğle, ardından akşam saatlerinde başlayan şiddetli yağış, kent genelinde etkili oldu. Hem sabah, hem de akşam saatlerinde aniden bastıran gök gürültülü sağanak, yaklaşık yarım saat sürmesine rağmen kentin iki yakasındaki birçok ilçede ev ve iş yerlerini su bastı. Yurttaşlar yolda araçlarıyla mahsur kaldı. Ancak İstanbulluları asıl ürküten, gündüz saatlerindeki şiddetli yağış sırasında, Haliç girişinden başlayarak Kasımpaşa üzerinden Sütlüce’ye kadar uzanan bir hatta etkili olan ‘hortum’du… Beşiktaş , Taksim, Karaköy, Eminönü gibi kentin en işlek ve merkezi yerlerinden net bir şekilde izlenebilen ve pek çok yurttan mobil cihazlarıyla kayıt altına aldığı hortum, büyük maddi hasara yol açarken can kaybı yaşanmaması teselli oldu.

Ancak hortumun bu kez, ülkenin kalbi İstanbul’un en merkezi noktalarından birinde meydana gelmesi daha çok dikkat çekmesine neden oldu. Son aylarda hortum olaylarındaki artış zaten dikkat çekiyordu. Haziran ayında İstanbul’un Anadolu yakasında, Tuzla sahilinde hortum gözlenmiş, yine maddi hasara yol açmış ancak can kaybı yaşanmamıştı. Ardından temmuz ayı ortasında bu kez Balıkesir’in Marmara Denizi kıyısındaki Bandırma ilçesinde gözlendi hortum… Dün sabah Tekirdağ açıklarındaki Marmara ve Avşa adalarını yokladı ve özellikle Marmara Adası’nda büyük maddi hasara yol açtı. İstanbul’a bu kadar ‘sokulmuşken’ uğramayı ihmal etmedi ve öğle saatlerinde Haliç kıyılarında başlayan hortum, Şişhane ve Kasımpaşa üzerinden Sütlüce-Kağıthane yönüne doğru, kentin bir çok noktasından görülebilen bir dehşet rüzgarı olarak geçti.

Art arda yaşanan bu olaylar, ‘iklim mi değişiyor’, ‘sert yaz yağışları ve tropik hava hareketleri istisnai mi, devam edecek mi’ sorularını gündeme getiriyor. Önemli bir bölümü ılıman iklimde yaşayan Türkiye ’de insanlar, hortum vakalarını daha çok belgesellerden tanırdı. Antalya, Mersin, Bodrum gibi hava sıcaklığının zaman zaman çok yüksek değerlere ulaştığı deniz kıyısı kentlerinde, özellikle açık deniz üzerinde hortum vakalarına rastlanırdı. Son 10 yılda, Ankara , Elazığ, Muş gibi kentlerde de hortum görülmüş ve hatta can kayıplarına yol açmıştı. Ama daha kuzeydeki Marmara Bölgesi’nde, iki ay gibi bir sürede 5-6 hortum vakası yaşandığı görülmüş şey değildi.

Bu beklenmedik sıklık, akla uzmanların iklim değişikliğine ilişkin yorum ve uyarılarını getirdi. Gezegenimizin ikliminde yaşanan küresel değişimlerle birlikte Türkiye’nin ikliminin de değiştiği ve giderek ‘yarı-tropik’ bir görünüm kazandığı daha önce de ifade edilmiş, ülkede çok şiddetli yağışlar, sel, hortum ve hatta kasırga vakalarının artacağı uyarıları yapılmıştı. Son aylarda yaşanan doğa olayları bilim insanlarının bir süredir tekrarladıkları bu öngörülerinin gerçekleşmekte olduğunu gösteriyor.


HORTUMLARIN SAYISI VE ŞİDDETİ ARTACAK
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen de yıllardır bu noktada uyarılarda bulunan bir uzman… Şen, Türkiye’nin küresel ısınmadan dolayı iklim değişikliğine girdiğini ve dünyada ortalama 2 dereceyi bulan sıcaklık artışıyla birlikte Türkiye’nin de artık ‘yarı tropik’ bir iklime sahip olmaya başladığını belirtiyor. Şen’e göre, özellikle yaz aylarında yaşanan yağmur ve hortumlar artık olağan hale gelecek. Bu hortumların şiddeti ve zarar verme kapasitesi artacak.

Şen dün yaptığı açıklamada ise “hortumun Marmara Denizi üzerinde olmasının, Türkiye'nin her yerinde yaşanabileceğini gösterdiğini” söyledi. Şen’in sözleri pek iç açıcı değil: “Önümüzdeki hafta ise Türkiye'de başka bir iklim değişikliğinin göstergesi aşırı sıcaklar yaşanacak. Türkiye'nin meteorolojik uç değerlerle canı sıkılacak gibi görülüyor.”


TROPİK KUŞAK KUZEYE KAYIYOR

Hortum, çok büyük bir güç ile kendi etrafında dönen bir hava kolonu ve bu kolonun ortasında oluşan vakum kuvveti, kimi zaman ağaçları ve hatta binaları kökünden sökecek bir güce erişebiliyor. Çok yüksek sıcaklık ve nem faktörleriyle açığa çıkan hortum olayları bu nedenle okyanus kıyılarında daha çok görülüyor. Kuzey Amerika’nın okyanus kıyısındaki kentlerinde, Avustralya, Japonya, İngiltere gibi geniş denizlerin ortasındaki adalarda sıklıkla görülen hortumların, küresel iklim değişikliklerinin etkisiyle tropik kuşağın kuzeye doğru kaymasıyla birlikte daha önce sıklıkla görülmediği bölgelerde de daha sık ve daha şiddetli vakalar olarak görünmesi bekleniyor.
radikal.com.tr
 
 

Ekleme Tarihi
03.08.2014
Ekleyen Kişi
Kemal Erdoğan


Link: 'Hortum' Türkiye'ye 'kalıcı' olarak mı geldi?




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız