Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 06 Mayıs 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Yaza rağmen gıda pahalandı

Önceki yıllarda yaz gelince meyve-sebze bollaşır, gıda ürünlerinin fiyatları düşerdi. Enflasyon da gıda fiyatlarındaki düşüşe bağlı olarak gerilerdi.

Ancak bu sene kıştan itibaren başlayan ve halen devam eden kuraklığın etkisiyle meyve-sebze fiyatları artış gösterdi. Öyle ki yaz meyvesi karpuz, temmuz ayında fiyatı en fazla artan ürünler arasında yer aldı.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, temmuzda 18 ürünün market fiyatında artış olduğunu açıkladı. Bayraktar’ın açıklamasına göre; temmuzda market fiyatlarına bakıldığında, 9 üründe fiyat değişimi görülmedi, 11 üründe azalma, 18 üründe ise fiyat artışı oldu. Temmuzda marul, maydanoz, kuru soğan, nohut, kırmızı mercimek, yeşil mercimek, dana eti, zeytinyağı ve pirinç fiyatları değişmedi. Kuru üzümün fiyatı yüzde 11,49 oranında düştü. Kuru üzümdeki fiyat düşüşünü yüzde 10,58 ile havuç, yüzde 8,21 ile Antep fıstığı, yüzde 6,83 ile yeşil soğan, yüzde 6,66 ile kabak izledi. Markette en fazla fiyat artışı ise yüzde 33,77 ile limonda görüldü. Limondaki fiyat artışını yüzde 33,09 ile çilek, yüzde 30,6 ile sivri biber, yüzde 24,57 ile kiraz, yüzde 17,88 ile kuru kayısı, yüzde 15,38 ile karpuz, yüzde 13,57 ile yeşil fasulye, yüzde 10,79 ile domates takip etti.

Çilekte sezonun sonuna gelinmesine bağlı olarak arzda görülen daralma fiyatlarda artışa yol açtı. Domates, salatalık, biber, kabak, patlıcan gibi ürünlerde görülen fiyat artışında mevsim itibarıyla örtü altının bitmesi ve arzın tarladan sağlanmaya başlaması etkili oldu. Üreticilerde fiyatı düşen ürünlere bakıldığında ise havuçta talepte görülen daralmaya bağlı olarak fiyatlar geriledi. Yumurta fiyatlarında yaşanan düşüşte Irak’ta Türkiye’nin Musul Konsolosluğu’ndaki 49 kişiyi de rehin alan IŞİD’in saldırıları etkili oldu. Patateste görülen fiyat düşüşünde hasat edilen ürün miktarındaki artışın etkisi görüldü. Temmuzdaki üretici fiyatlarına bakıldığında, 13 üründe fiyatlar bir ay öncesine göre değişmedi. 4 üründe azalma, 17 üründe artış oldu. Temmuzda, yeşil fasulye, maydanoz, yeşil soğan, kuru soğan, kuru fasulye, nohut, yeşil mercimek, pirinç, kuru kayısı, kuru üzüm, kuru incir, zeytinyağı ve fındık fiyatlarında değişim meydana gelmedi. Fiyat düşüşü yüzde 32,50 oranı ile en fazla havuçta görüldü. Havuçtaki fiyat düşüşünü, yüzde 16,67 ile yumurta, yüzde 7,33 ile patates, yüzde 4,76 ile Antep fıstığı izledi. En fazla fiyat artışı yüzde 30,37 ile karpuzda oldu. Karpuzdaki fiyat artışını yüzde 14,71 ile kırmızı mercimek, yüzde 13,29 ile kabak, yüzde 10,05 ile çilek, yüzde 9,52 ile süt, yüzde 9,02 ile marul, yüzde 8,99 ile kavun izledi.

Bayraktar, temmuzdaki seçilmiş ürünlerde üretici ve market fiyatları arasındaki fark incelediğinde, en fazla farkın yüzde 469,23 ile maydanozda görüldüğünü, sivri biberde yüzde 308,01, salatalıkta yüzde 304,39, limonda yüzde 292,94, kuru soğanda yüzde 280,65 fiyat farkı bulunduğunu kaydetti.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
04.08.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: meyve, sebze, fiyat, zam
Link: Yaza rağmen gıda pahalandı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız