Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Teknolojiye yenik düşmeyen oraklar iş başında

Teknoloji çıktı oraklar tarih oldu derken, köylü vatandaşlar teknolojik araçların giremedikleri dağlık alanlarda ekinlerini ellerine taktıkları ellik ve oraklarla deriyorlar.

Mersin’in Silifke İlçesinde buğday hasadına başlandı. Ekinler teknolojiyle birlikte makinelerle derilirken, dağlık kesimler ve dar gelirli vatandaşlar ise ekini orakla derip, desteliyor. Birkaç gün kurumaya ve dinlenmeye bırakılan desteler daha sonra toplanıp harman çekiliyor. Silifke’nin ova köylerindeki ekinleri çevre illerden hasat yapmak için gelen biçerdöver makineleri dererken, biçerdöver makinelerinin giremediği arazilerde ise köylü vatandaşların sıcağa rağmen ekinleri biran önce dermek için çalışıyor.

“Ömrümüz bu tarlalarda geçti” diyerek kendini bildi bileli ekini orakla derdiklerini belirten Ayşe Say, “Sıcakmış, güneş başımıza geçermiş bilmeyiz biz. Kendimizi bildik bileli ekini oraklarla derer, desteler haline getirdikten sonra bir hafta bekletir sonrada harman kurar derilen ekinleri harmanda çekeriz. Ama bundan şikayetçi değiliz bizler alışığız, atalarımız da böyle dererdi ekinleri, böyle harman çekerlerdi. Bizim çocukluğumuz, ömrümüz destelerin arasında geçti” diye konuştu. Derilen ekinlerin genellikle dağlık kısımlarda olduğunu, bu nedenle sabahın erken saatlerine eşeklerine binerek yola çıktıklarını dile getiren Say, “Günümüzde teknolojik makineler ile ürünü biçmek ve hasat etmek daha da kolaylaştı. Fakat bazı kıraç ve engebeli arazilere bu makineler giremiyor. Biz de ürünümüzü eskiden olduğu gibi ellerimizle deriyor, toplayarak deste deste yaparak bir araya harmanlıyoruz. Daha sonra da bir süre iyice kurumasını bekliyor ve zamanı gelince de harmanı çekiyoruz” şeklinde konuştu. Silifke Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdullah Süngü ise ilçede 174 dekar araziden 50 bin ton buğday hasat edileceğini kaydetti. 
 
 
 
(İHA)
 
 

Ekleme Tarihi
05.08.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: mersin, orak, teknoloji
Link: Teknolojiye yenik düşmeyen oraklar iş başında




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız