Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 24 Nisan 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

 
Kraliçe meyvesine hormon ilacı atana 10 bin lira ceza

Bursa'nın meşhur siyah incirine hormon atan çiftçilere 10 bin lira ceza kesilecek ve mahsullerine el konulacak.

İngiltere veliahdı William'ın eşi Cambridge Düşesi Kate'in hamilelik döneminde sabah bulantılarında yediği Bursa'nın meşhur siyah incirine hormon atan çiftçilere ağır ceza geliyor.

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Salih Çalı, bu yıl siyah incire hormon ilacı atan üreticilere 10 bin lira ceza kesileceğini, ayrıca mahsullerine el konulacağını söyledi.

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği tarafından 'Bursa Siyahı İnciri Yetiştiriciliğinde Önemli Sorunlar ve Çözümler’ konulu konferans düzenlendi.

Bu özel meyveyi koruma yolları ve çözümlerinin masaya yatırıldığı bu toplantıya, Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Salih Çalı, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Uygun Aksoy ve incir üreticileri katıldı.

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Çalı, Aydın'da bulunan Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü’nün incir üreticilerine hizmet etmek için kurulan bir enstitü olduğunu söyledi.

Bursa siyah incirine uygun erkek incir bulunması için bir proje olduğunu belirten Çalı, “Bursa siyah incirini dölleyecek erkek incirleri Aydın’dan alarak Bursa’da yetiştirmeyi hedefliyoruz. 2 ay önce Gıda Hayvancılık Bakanlığı bu projeye destek verme kararı aldı. Bursa’da da ileride incirle ilgili enstitü değil, ama başlangıçta istasyon kurulması düşünülebilir" dedi.

İncire hormon atanlara ağır para cezaları verileceğini belirten Çalı, incire hormon ilacının atılmasının büyük risk olduğunu söyledi.

İnciri en iyi şekilde değerlendirmeye çalıştıklarını ve geçen yıl 15 bin ton civarında, 35 milyon dolarlık incir ihraç ettiklerini vurgulayan Çalı, bu yıl 40 milyon dolarlık, 18 bin ton incir ihraç etmeyi hedeflediklerini ifade etti.

Bursa siyah incirinde ruhsatsız tarım ilacı kullanmanın yasak olduğunu söyleyen Çalı,“Bursa siyah incirinde ilaç kullanmaya gerek olmadığını uzmanlar söylüyor. Siyah incire hormon ilacı atanlar var. Valiliğimiz bu konuyla ilgili bir genelge yayınladı. Bu yıl siyah incire hormon ilacı atan üreticiler tespit edildiğinde kendilerine 10 bin lira ceza kesilecek. Ayrıca ürünlerine de el konulacak" diye konuştu.
 
(TARIM TV)
 
 

Ekleme Tarihi
07.08.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: siyah incir
Link: Kraliçe meyvesine hormon ilacı atana 10 bin lira ceza




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız