Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Denizli’nin kekiği dünya televizyonlarında

Dünyada tüketilen kekiğin % 70′ini karşılayan Denizli’nin kekiği Alman basınının ilgi odağı oldu.

Almanya’dan tüm dünyaya yayın yapan Kanal Pro7′de (ProSieben) yayınlanmak üzere sunuculuğunu Johannes ZENGLEİN’in yaptığı “Galileo” adlı programın bu haftaki konusu Kekik idi.
 
Almanya’da yoğun bir şekilde sevilerek tüketilen pizzanın yapımında kullanılan kekiğin kökenlerini incelemek, nerede, nasıl ve kimler tarafından üretildiği konularını inceleyerek gezi programı çekimi yapmak üzere “Galileo” program ekibi Denizli’ye geldi.

Pamukkale İlçesi Gözler Mahallesinde yapılan çekimlere Denizli İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekibiyle Gözler Mahallesinde ikamet eden ve Tenekeci Mehmet olarak tanınan Mehmet AKSOY’un yanı sıra kekiğin Denizli’de üretimine öncülük eden emekli Ziraat Mühendisi Haşim AKKOÇ’da katıldı.

Alman televizyonu Pro7′ye açıklamalarda bulunan Mehmet AKSOY kekiğin hikâyesini anlattı. Uzun yıllar boyunca tütün yetiştirdiklerini ancak Türkiye’de tütün politikasının değişmesi üzerine alternatif ürünlere yöneldiklerini belirten AKSOY “Fakat bu kıraç topraklarda ne üreteceğimizi bilmiyorduk. Sağ olsun yardımımıza O zaman ki adıyla İl Tarım Müdürlüğü’nde görevli Ziraat Mühendisi Haşim Bey yetişti. Haşim Bey bir gün elinde kekik tohumları ile geldi. Bu bitkinin faydalarını nasıl üretileceği gibi birçok konuları bize anlattı ve ekimine başladık ve kısa bir süre sonra getirisi de güzel olunca benimsedik ve gittikçe bölgede kekik ekimi yayılmaya başladı ve bugünlere geldik. Biz köylü olarak bu noktaya gelmemizde emeği olan herkese çok teşekkür ediyoruz “dedi.

Daha sonra emekli Ziraat Mühendisi Haşim AKKOÇ’da tarlalarda Kekik üretimi yapılmadan önce Akdeniz ve Ege bölgelerindeki dağlarda doğal olarak yetişen kekiklerin toplanarak ihracatının yapıldığını belirterek “Ancak bu kekiğin yağ oranı ve verimi düşüktü ve yoğun toplama sebebiyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıyaydı. Ayrıca tütün alanlarına uygun alternatif bir bitki arıyorduk. Bu amaçla Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsünden kekik tohumu getirerek Baklan ve Çal İlçelerinde deneme üretimi yaptık. Buralarda aldığımız sonuçların olumlu olması üzerine çeşitli yerlerde eğitimler vererek bu bitkiyi çiftçilerimize tanıtmaya başladık. Gözler Köyü’nde verdiğimiz eğitimlerde Mehmet Amca ile birlikte çalışmalara başladık ve başarılı olduk. Hatta kekiği pazarlamak için tüccarıda biz bulduk. Tabi bu başarı diğer çiftçilerinde dikkatini çekti ve şu anda Dünya kekiğinde Denizli söz sahibi. “dedi.

Çekimlerde sunucu Johannes ZENGLEİN ise:” Biz Almanlar kekikli pizzayı çok seviyoruz. Pizzaya müthiş bir aroma veren kekiğin hikâyesi merak ettik. Konuyu incelerken kendimizi Pamukkale Gözler’de bulduk. Haberciliğin 5n 1k kuralından yola çıkarak izleyicilerimize tanıtıcı ve aydınlatıcı bir program yapacağız. Kekiğin yetiştiği ortamı, hasadını kısaca tarladan sofraya gelişinin hikâyesini anlatacağız. Beni heyecanlandıran ise hiçbir kimyasal kullanılmadan yani doğal olarak yetiştirilmesi ve tabi burada her yerden duyabileceğiniz hoş kokusu. “dedi.
 
Pro7 için hazırlanan “Galileo” programın çekimleri yaklaşık olarak 4-5 saat sürdükten sonra yapılan ikramlarla program ekibi Denizli’den ayrıldı.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
07.08.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Denizli, kekik, dünya televizyonlarında
Link: Denizli’nin kekiği dünya televizyonlarında




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız