Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Tescilli patlıcanda yüksek rekolte

Kayseri’de üretilen, coğrafi işaret sahibi yamula patlıcanında rekoltenin yüksek olması çiftçiyi sevindirdi.

Yemliha Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı İbrahim Ulusoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yıllardır Kızılırmak kıyısındaki Yemliha yöresinde “yamula patlıcanı” ekimi yaptıklarını söyledi.

Yamula patlıcanının 4 yıl önce Türk Patent Enstitüsüne yapılan başvuruyla coğrafi işarete kavuştuğunu anlatan Ulusoy, bölgeye özgü patlıcanın yöre çiftçisinin en önemli geçim kaynağı olduğunu dile getirdi.

Patlıcanın Kayseri’nin yanı sıra çevre illerde de tanındığına dikkati çeken Ulusoy, “Bu yıl Yemliha civarındaki yaklaşık 600 dönüm araziye patlıcan ektik. Ayrıca komşu köylerde de patlıcanın ünü duyulduğu için ekimi yapılıyor. Birkaç gün önce de patlıcanın hasadına başladık. Havanın sıcaklığına göre Eylül ayına kadar hasada devam ederiz. Genellikle 8 hafta boyunca patlıcan toplanabiliyor. Bin 200 ton civarında rekolte bekliyoruz” diye konuştu.

Ulusoy, kooperatif aracılığıyla çiftçilerden aldıkları ürünü Kayseri Toptancı Hali’nde sattıklarını, kendine özgü aroması olan patlıcanı şehir dışındaki pazarlara da ulaştırmayı istediklerini kaydetti.

REÇELİ DE YAPILIYOR

Yamula patlıcanının lezzetiyle ve görüntüsüyle benzerlerinden ayrıldığını ifade eden Ulusoy, şöyle devam etti:

“Patlıcanımız her yönüyle farklı. Yıllardır aynı yörede yetiştirildiği için aroması kendine has. Patlıcanın kabuğu beyaz çizgili ve leylak renginde, içinin rengi ise beyazımsıdır. Ayrıca yamula patlıcanında çekirdek bulunmamaktadır. Bizim patlıcanın hasadı başlamadan birkaç ay önce market ve pazarlarda yamula patlıcanı adıyla ürün satılıyor, halbuki hasada yeni başladık. Üretici de patlıcanı aldığında hayal kırıklığına uğruyor. Daha önce Ankara’daki fuarlarda patlıcanı tanıttık, özellikle reçeli çok beğenildi. İlk defa yöremizin patlıcanını yiyenler aradaki lezzeti fark ediyor. İmkan olursa bu lezzeti dışarıya da taşımak isteriz.”

Ulusoy, çiftçiden kilogramını 70 kuruşa aldıkları patlıcanın pazar ya da marketlerde ise 1,80 liradan satıldığını belirtti.

REKOLTE YÜKSEK

Patlıcan üreticisi Ahmet Tirbi ise çocukluğundan bu yana yörelerinde patlıcan ekimi yaptıklarını dile getirdi.

Geçimlerini patlıcandan sağladıklarını anlatan Tirbi, “3 aydır bakımıyla, sulamasıyla uğraşıyorum. Şükür rekolte yüksek. Yamula patlıcanının güveç ve musakkası çok lezzetli olur. Eskiden bu yana yamula patlıcanının reçelini yaparız, çok da beğenilir. Sulama konusunda sıkıntı yaşıyoruz, ırmağın alt kısımları kuraklık yaşıyor. Ayrıca patlıcanımızın başka şehirlere de pazarlanmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

Patlıcan hasadında çalışan Fatma Demir de haftada bir kere ürün topladıklarını, Eylül ayında kadar hasada devam edeceklerini kaydetti.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
07.08.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Ahmet Tirbi, İbrahim Ulusoy, kayseri, patlıcan, yamula
Link: Tescilli patlıcanda yüksek rekolte




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız