Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Bozcaada Üzümlerinin Suyu da Ekonomiye Kazandırıldı

Dedelerinden kalma tarihi bağ evinde tesis kuran girişimci, organik imkanlarla ürettiği üzüm ve koruk sularını ambalajlayıp piyasaya arz etti.

Bozcaada ilçesinde bir girişimci, dedelerinden kalma tarihi bağ evinde kurduğu tesiste organik olarak ürettiği üzüm ve koruk sularını şişeleyip piyasaya sürdü.

Bozcaada Turizm İşletmecileri Derneği (BOZTİD) Başkanlığını da yürüten Yahya Göztepe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 6 yıldır organik üzüm yetiştiriciliği konusunda çalıştıklarını söyledi.

Yetiştirdikleri üzümleri, “Daha güzel nasıl değerlendirebiliriz?” düşüncesiyle hareket ederek üzüm ve koruk suyu üretimi fikrini geliştirdiklerini belirten Göztepe, “Dededen kalma bağcılık mesleğini devam ettirmek istiyoruz. 6 nesilden bu yana ekmeğimizi bağcılık ve üzümcülükten kazanıyoruz” dedi.

Göztepe, son yıllarda girdi maliyetlerinde büyük artış olduğunu dile getirdi.

Maliyetleri sadece tek alanda faaliyet göstererek karşılayamadıklarına değinen Göztepe, “Sadece üzüm satarak maliyetleri karşılama söz konusu değil. Biz de hem kendisini hem de suyunu satma yolunu seçtik. Ürüne rağbet oldukça iyi” ifadesini kullandı.

Göztepe, dedelerinden kalma tarihi bağ evini üretim merkezine dönüştürdüklerini ifade etti. Bu yıl sertifika alıp ürünlerinde “organik doğal mamul” ibaresini kullanacaklarını aktaran Göztepe, “Adada bir ilk olması özelliğiyle de bu çok önemli bir proje. Ayrıca Türkiye’de bir ilki başardık. Bugüne kadar koruk suyunun şişelenip satışı olmadı” diye konuştu.

“Üzüm suyu, çocuklarımızın rahatlıkla içebileceği bir besin kaynağı”

Yahya Göztepe, tamamen doğal imkanlarla üretim yaptıklarını anlattı. Asla tatlandırıcı veya şeker kullanmadıklarını bildiren Göztepe, şunları kaydetti:

“Özellikle üzüm suyu, çocuklarımızın rahatlıkla içebileceği bir besin kaynağı. Bozcaada’da 4 bin yıldan beri üzüm yetiştiriliyor. Adadan birçok medeniyet geldi geçti. Bizlerin yaşadığı bu dönemde de başta adamız olmak üzere memleketimize üzümle ilgili böyle bir ürünü kazandırdığımız için ayrıca gururluyuz. Müşterilerinden çok olumlu geri dönüşler oluyor. Koruk suyu daha pek tanınmıyor. İstanbullular ve diğer illerde yaşayanlar bizimle birlikte koruk suyunun ne olduğunu bizimle öğrenecek.”

İşletmenin Kimya Mühendisi Okşan Gül Teker ise üretim hacimlerinin tamamen pazarlamayla paralel gelişeceğini belirtti.

İlk ürünlerini işlediklerini ifade eden Teker, “Günlük 7 ton ürün işleyebiliyoruz. Zamanla ürünümüzü iyi tanıtıp doğru bir pazara girebilirsek üretim miktarımız da artacaktır” değerlendirmesinde bulundu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
08.08.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: üzüm, üzüm suyu
Link: Bozcaada Üzümlerinin Suyu da Ekonomiye Kazandırıldı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız