Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Kaz Dağları, inciriyle de şifa dağıtıyor

Kaz Dağları’nda yetişen incirler, içindeki ‘ficin’ maddesi sayesinde kanserli hücrelerdeki metastazı durdururken, uzmanlar incirin kabuğuyla birlikte tüketilmesini tavsiye ediyor.

Dünyadaki incir üretiminin yüzde 72’sini karşılayan ülkemizde geçtiğimiz yıl yapılan bilimsel çalışmalar neticesinde, incir sütündeki ‘ficin’ maddesinin kanserli hücrelerde metastazı durdurduğu ispatlandı. Dünyanın, oksijeni en bol ikinci bölgesi durumundaki efsanevi Kaz Dağları’nda yetişen incirlerin içindeki ‘ficin’ oranının yüksek ve kaliteli olduğunu söyleyen uzmanlar, incir meyvesinin kabuklarıyla birlikte tüketilmesini öneriyor. 2013 yılında yapılan ve literatüre giren bilimsel çalışmada ham madde temini ve uygulama yaparak, adını sağlık biliminde tıp literatürüne yazdırmayı başaran Balıkesir’in Edremit ilçesindeki ‘Kale Natürel’ isimli ar-ge firması, Kaz Dağları’ndaki bitki ve meyvelerin şifa kaynağı olduğunu bildirerek, insanları bölgeye davet etti.
 
Kaz Dağları’ndaki çok sayıda köyde yaşayan yerli halk ta bahçelerinde yetiştirdikleri incirleri toplayıp, yol kenarlarında ve köylü pazarlarında satışa sunarak geçimlerini sağlıyor. Bölge halkı, tatilciler ve araştırmacılar, Kaz Dağları gezileri sırasında yöre köylülerinin sattığı ürünleri gönül rahatlığıyla satın alıp tüketiyor.
 
“İNCİRİ, AÇ KARNINA VE KABUĞUYLA BİRLİKTE TÜKETİN”
 
İncirlerin iyice yıkandıktan sonra mutlaka kabuklarıyla birlikte tüketilmesini tavsiye eden ar-ge firması yetkilisi ve bilimsel çalışmalarıyla adını defalarca dünya biliminde duyurmayı başaran Faruk Durukan, “İncirin sütünde bulunan ficin, etkin maddedir. İnciri, kabuğuyla yenilmesini tavsiye ediyorum. Çünkü, 2013 yılında yapmış olduğumuz bilimsel çalışmada, incir sütünde bulunan ficinin, kanser önleyici ve kanserde metastazı durduran ajan olarak görev yaptığı bilimsel olarak ispatlandı. Ve ayrıca, bunun patent başvurusunda da bulunduk. Türkiye, dünya incir popülasyonunun yüzde 72’sine sahiptir. Ülkemizde bol olan bir meyvedir ve şimdi de incir mevsimidir. Bu inciri kabuğuyla birlikte, özellikle aç karnına herkesin yemesini tavsiye ederim. İncirin içindeki süt, kabuk ile meyvenin şekerli kısmı arasındadır. Dolayısıyla, yıkanıp ta kabuğuyla yenilmesi uygundur. Ama bu kabuğundaki sütü derinize sürerseniz, deriniz tahriş olur. Fakat, yenilerek tüketildiğinde, ağızdaki tükürükler, sütün yapısını değiştirerek vücutta herhangi bir toksit oluşturmaz ve zararsız hale gelir” dedi.
 
Kaz Dağları’ndaki yol kenarlarında incir satan köylülerle sohbet eden Faruk Durukan, üretim yapan köylülere, incir ağaçlarında doğal gübre kullanmalarını tavsiye etti. 
 
 
 
 
 
 
 
(İHA)
 
 

Ekleme Tarihi
08.08.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: ficin, incir, kaz dağları
Link: Kaz Dağları, inciriyle de şifa dağıtıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız