Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Adıyaman'da dut üreticilerinin yüzü güldü

Adıyaman'da geçen yıl kilogramı 5 liraya satılan dut, bu yıl 15 ila 18 lira arasında alıcı buluyor.

ADIYAMAN - Adıyaman'ın Tut ilçesinde çiftçilerin en önemli geçim kaynaklarından olan dut, bu yıl fiyatıyla üreticisinin yüzünü güldürdü.

İlçede yılda 300-500 ton civarında üretilen dutun kilogramı geçen yıl ortalama 5 liraya satılırken, bu yıl 15 ila 18 liradan alıcı buldu.

Tut Ziraat Odası Başkanı Ahmet Özen, uzun yıllar sonra dutun yüksek fiyattan satılmasının üreticinin yüzünü güldürdüğünü söyledi.

İlçede yaklaşık 500 ton dut üretimi gerçekleştiğini ifade eden Özen, "Bunun 250 tonu dut pekmezi, 250 tonu da kuru dut olarak piyasaya sürülüyor. Bu yıl Malatya ve Elazığ bölgesindeki yaşanan don olayı fiyatı yükseltti. Dut, özellikle bu yıl Malatya kayısısı olmadığı için çerezlik satılıyor. Bunun devamını sağlamak istiyoruz" dedi.

Dutun şimdiye kadar yurt içinde piyasaya sürüldüğüne işaret eden Özen, son zamanlarda büyük firmalar aracılığıyla yurt dışına da pazarlandığını kaydetti.

Avrupa'ya ihraç ediliyor

İş adamı Irmak Can Sevilmiş de Malatya ve Elazığ bölgesinde yaşanan don olayını fırsata çevirdiklerini vurgulayarak, hem kaliteyi yükselttiklerini hem de çiftçinin üretim miktarını artırdıklarını ifade etti.

Ürünleri Avrupa ve Amerika'ya pazarladıklarını belirten Sevilmiş, fuarlara katılarak yaptıkları tanıtım çalışmasının meyvesini topladıklarını kaydetti.

Dutun Avrupa'da fazla tanınmadığını dile getiren Sevilmiş, "Avrupa'da yeni tanınmaya başlayan dutu Almanya, İngiltere, Hollanda, Avusturya ve Fransa'ya ihraç ediyoruz. Özellikle bu yörenin dutu farklı özelliklere sahip. Şire oranı yüksek olduğu için rağbet görüyor. Amerika ve Avrupa'da kahvaltılarda ve yulafla karıştırarak tüketiliyor" diye konuştu.
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
09.08.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: dut, adıyaman
Link: Adıyaman'da dut üreticilerinin yüzü güldü




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız