Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Türkiye’nin en büyük barajı alarm veriyor

Kuraklık, ülkenin en büyük su kaynağı Atatürk Barajı’nda da etkisini gösterdi. Doluluk oranı, geçen yıla oranla yüzde 15 azaldı. Ziraat uzmanlarına göre bir an önce tedbir alınmalı. Harran Ovası’ndaki kanallar, kapalı sisteme geçirilmeli ve bu yolla su tasarrufu sağlanmalı.

Atatürk Barajı’nda su seviyesinin düşmesi, yetkilileri ve bölge halkını tedirgin ediyor. 84,4 milyon metreküp kaya ve toprak dolgu ile bugüne kadar dünyada inşa edilen barajlar arasında 5. sırada yer alan Atatürk’teki su miktarı geçen yıla göre yüzde 15 azaldı. Devlet Su İşleri (DSİ) yetkililerinden alınan bilgiye göre geçen yıl aynı dönemde doluluk oranı yüzde 68,6’ydı. Bu sene ise yüzde 53,6. Geçen yıl 7 milyar 550 milyon metreküp olan su miktarı, bu yılın aynı mevsiminde 5 milyar 880 milyon metreküp olarak ölçüldü. Sulama sezonu sonuna kadar bu suyun 5 milyar metreküp seviyesine inmesi bekleniyor. Yıllık sulamada kullanılan miktarın, 2 milyar 500 milyon metreküp civarında olduğu belirtilirken yağmurun hiç yağmaması durumunda suyun sadece iki yıl yeteceği görülüyor. Ayrıca gelecek yıl Suruç ve Mardin Ana Sulama Kanalı’na da su bırakılması öngörülüyor. Bu yeni açılacak sulama alanları ise baraj için en büyük tehdit.

Felaket kapıda, önlem alınmalı!

Durumun vahametine dikkat çeken Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyüpoğlu, Harran Ovası’ndaki kanalların bir an önce kapalı sisteme geçirilerek su tasarrufunun sağlanması gerektiğini savunuyor. Eyüpoğlu tehlikeyi şu sözlerle anlatıyor: “Su hızla azalıyor. Suyun yarısı Harran Ovası’na gidiyor. Harran Ovası sulama sistemi derhal kapalı sisteme geçilerek su tasarrufu sağlanmalı. Aksi takdirde felaket kapıda. Çok seri bir çalışma ile Harran, 2 yılda kapalı devreye alınabilir. Gelecek yıl Suruç ve Ceylanpınar’a su verildiğini hesaba katarsak tüketim 4 milyar metreküpe ulaşacak.” TMOOB Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şubesi Başkanı Ali Rıza Öztürkmen ise su seviyesinin hızla düştüğünü belirterek tedbir alınması gerektiğini vurguladı. Öztürkmen, “Damlama ve yağmurlama sistemleri özendirilmeli. Harran Ovası’na giden suyun yüzde 51’i kullanılıyor. Diğeri israf oluyor. Harran’daki sulama demode olmuş, derhal yer altına alınmalı.”
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
12.08.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: baraj, kuraklık, Atatürk Barajı
Link: Türkiye’nin en büyük barajı alarm veriyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız