Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Fındık fiyatı üretici ile sanayiciyi ikiye böldü

Sezona kilogramı 10 liradan giren kabuklu fındık fiyatının daha da yükselerek 15 liraya kadar çıkmasını bekleyen üreticilerin aksine iş adamları fındık fiyatının çok yüksek seviyelerde seyretmesinin yarardan çok zarara yol açacağını savunuyor.

GİRESUN - Türkiye'de bu yıl fındık rekoltesinin beklenenden az olması nedeniyle fındık serbest piyasada 10 liradan işlem görmeye başladı. Üreticiler fındık fiyatının daha da yükselerek 15 liraya çıknasını bekliyor, ancak iş adamları üreticilerin aksine fındık fiyatının çok yüksek seviyelerde seyretmesinin yarardan çok zarara yol açacağını düşünüyor.

Konuya ilişkin görüşlerin paylaşan Giresun Ziraat Odası Başkanı Musa Keskin, serbest piyasada 2014 ürünü fındık fiyatının 10 liradan sezona başladığını söyledi.

"Eylül veya ekim ayında 15 lira seviyesini zorlayacak"

Fındık fiyatında ilerleyen zamanlarda artış yaşanacağına işaret eden Keskin, "Sezon 10 liradan açılsa bile fiyat rekolte azlığı nedeniyle hızla yükselecektir. Fındık fiyatının eylül veya ekim ayında 15 lira seviyesini zorlayacağını tahmin ediyoruz" dedi.

Temmuz ayı sonlarında bahçelere girerek hasada başlayan üreticinin pazara fındık indirmeye başladığını ifade eden Keskin, "2013 ürünü fındık fiyatı piyasada 9,5 liradan kapandı. Önceki yıllarda fiyatlar kapanış rakamlarının altında sezona başlardı ancak bu yıl öyle olmadı. Zirai donun etkisiyle rekoltenin az oluşu, halen bahçelerde hasadın devam etmesinden pazara neredeyse hiç fındık inişi olmaması, sezonun yüksek fiyattan açılmasını sağladı" diye konuştu.

Ağustos ve eylül aylarında piyasada fiyatın 10-12 lira arasında gitmesini beklediklerini anlatan Keskin, "Ekim ayıyla fiyat 15 lirayı zorlayacaktır. Ağustos ve eylül aylarında piyasaya az miktarda fındık inişi yaşanırsa, piyasada yaşanacak daralmayı göz önüne aldığımızda fiyattaki yükselme eğilimi eylül ayı başından itibaren kendisini gösterecektir" ifadelerini kullandı.

"Yabancı alıcı yüksek fiyat nedeniyle alternatif ürünlere yönelecektir"

Giresun Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Demirci ise fındık fiyatının çok yüksek seviyelerde seyretmeyeceği yönünde beklentilerinin olduğunu söyledi.

"Fındık fiyatının çok yüksek seviyelerde seyretmesi yarardan çok zarara yol açacak" diyen Demirci, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sezon 10 liradan başladı. Ben fiyatların çok yükselmeden bu süreçte devam edeceğini tahmin ediyorum. Zaten çok yüksek fiyat, fındığa zarar getirecektir. Çünkü çok yüksek fiyat tüketimi azaltacak ve böylelikle de fiyatın yeniden düşmesini sağlayacaktır. Yine ihracata da olumsuz yansıyacaktır. Yabancı alıcı yüksek fiyat nedeniyle alternatif ürünlere yönelecektir. Fiyatların, sektörün tüm aktörlerini memnun edecek seviyelerde seyretmesinde fayda var."

Piyasadaki fiyat durumunun belirsizliğinin, sektör aktörlerinin bekleme sürecine girmesine yol açtığını savunan Demirci, "Sezon yeni açıldı. Piyasada bir belirsizlik hakim. Fiyatın nereye kadar çıkacağı, piyasanın nasıl oluşacağı hususlarını şimdiden kestirmek zor. Sektör aktörleri de yaşanan belirsizlik nedeniyle beklemeye geçti. Herkes kuşkulu hareket ediyor. Zaman içerisinde piyasanın durumuna göre kendilerine yön çizecekler" dedi.

"2014 ürünü fındık fiyatı serbest piyasada arz talep dengesine göre oluşacak"

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Edip Sevinç de 2014 ürünü fındık fiyatının serbest piyasada arz talep dengesine göre oluşacağını dile getirdi.

Piyasadaki fiyatı, "doğru fiyat" olarak nitelendirdiklerini belirten Sevinç, şunları kaydetti:

"Pazarda oluşan fiyatın, en doğru fiyat olduğuna inanıyoruz. Dolayısıyla 'bu fiyat yüksektir, alçaktır, şöyledir, böyledir' demeyiz. Biz serbest ekonomiyi baştan beridir destekliyoruz. Fındıkta serbest piyasa ekonomisine geçilmesi için uzun uğraşlar da verdik. Sonunda hükümetimiz 2009'dan beridir bunu uyguluyor. Piyasada fındık fiyatları arz talep dengesine göre oluşacaktır. Piyasada oluşan fiyat da doğru fiyattır. Mevcut fiyat kimine göre yüksektir, kimine göre düşüktür ama piyasada oluşan fiyat bize göre doğru fiyattır. Çünkü fiyatı piyasa şekillendiriyor. Bir müdahale kurumu söz konusu değildir."

 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
14.08.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: fındık, fiyat, üretici, Giresun Ziraat Odası, Musa Keskin, Giresun Ticaret Borsası, Mustafa Demirci
Link: Fındık fiyatı üretici ile sanayiciyi ikiye böldü




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız