Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


IŞİD yumurta ihracatını da etkiledi

IŞİD'in Suriye'de yarattığı karışıklık yumurta ihracatını da engelledi.

Afyon Yumurta Üretici Birliği Başkanı Sait Evrenkaya, yumurta üretiminde geçen ay yaşanan üretim düşüşünün mevsimsel bir düşüş olduğunu kaydederek, ayrıca Irak-Şam İslam Devleti Örgütü’nün (İŞİD) terör faaliyetlerinin sektörü olumsuz etkilediğini de kaydetti.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı Haziran Kümes Hayvancılığı Üretimi raporunda belirttiği ‘mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış yumurta üretim miktarının bir önceki aya göre yüzde 0,5 azaldı’ yönündeki tespiti değerlendiren Başkan Evrenkaya, sektörde yaşanan düşüşün mevsime bağlı olarak kendileri için sürpriz olmadığını söyledi. Başkan Evrenkaya, “TÜİK’in raporlarına bakınca yıl bazında değerlendirmek lazım. Haziran ve Temmuz ayında üretimimiz genelde biraz düşer. Bu dönemde sıcaklıkların artması yumurta tüketimini azaltır. Bununla birlikte Ramazan ayıda yumurta tüketimini azaltır. Okulların açık, ya da kapalı olması yumurta piyasasını etkiler” dedi.
 
Afyonkarahisar’ın en fazla yumurta ihracatı yaptığı ülkelerin başında gelen Irak’ta İŞİD eksenli yaşanan olaylarında sektörü olumsuz yönde etkilediğini ve bu düşüşün bunada bağlı olduğunu nitelendiren Başkan Evrenkaya, “Bölgemizde ki savaşlar özellikle Irak’taki İŞİD olayından dolayı bu yıl sektörde üretimin düşmesi biraz daha erken ve sert oldu. Üretim-tüketim ekonomisinin tam olarak belirlenmesi de sektörü sıkıntıya soktu” ifadelerini kullandı.
 
Açıklamalarında son olarak kuraklık konusuna da değinen ve bunun sektör için tehlikeli bir duruma geldiğini söyleyen Başkan Evrenkaya, “Türkiye’deki kuraklık üreticiyi önümüzdeki günlerde daha da zora sokacağa benziyor. Kuraklıktan dolayı hammadde fiyatları çok fazla yükseldi. Hammadde ve yem fiyatları ile birlikte İŞİD’den dolayı yurt dışında rekabet noktasında elimiz zayıfladı. Bu durum en çok sektörümüzün Ortadoğu pazarını etkiledi” diye konuştu. 
 
 
 
 
 
 
(İHA)
 
 

Ekleme Tarihi
14.08.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: IŞİD, yumurta ihracatı, yumurta
Link: IŞİD yumurta ihracatını da etkiledi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız