Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 



AB, Rusya'nın gıda ambargosunun etkilerini hafifletmeye çalışıyor


28 Avrupa Birliği ülkesinden tarım uzmanları, Rusya'nın Batılı ülkelerden gıda ithalatına getirdiği yasağın etkilerini ve Avrupalı çiftçilerin zararlarının karşılanmasını görüşmek için bir araya geldi.

Rusya geçtiğimiz hafta, Batılı ülkelerin Ukrayna'daki kriz sebebiyle Moskova'ya getirdiği yaptırımlara karşılık olarak ABD, AB, Kanada, Avustralya ve Norveç'ten et, balık, süt ürünleri, meyve ve sebze ithalatına bir yıl süreyle yasak getirmişti.

Avrupa Komisyonu, Rusya'nın ambargosu öncesinde de sektörün düşük fiyatlar sebebiyle can çekiştiğini söyleyerek şeftali ve nektarin üreticilerine destek sağlayacağını açıklamıştı.

AB, Rusya'ya yılda 11 milyar Euro değerinde tarım ürünü ihraç ediyor. Bu rakam, AB'nin toplam tarım ihracatının yüzde 10'una denk düşüyor.

Bazı ülkeler, Rusya'nın ambargosunun etkilerini diğerlerine göre daha ağır bir şekilde hissediyor. Rusya, Polonya'da üretilen elmaların en büyük alıcısıydı. Avrupa'nın en büyük tarım ülkesi Fransa ise Rusya yerine kendilerine gelecek ucuz Polonya elmalarının içerideki fiyatların düşmesine yol açacağından endişe ediyor.

AB'nin Ortak Tarım Politikası'nda geçtiğimiz yıl tamamlanan reformlar sonucunda, üreticilerin zararlarının telafi edilmesi için 420 milyon Euro'luk bir fon oluşturulmuştu.

Komisyon yetkilileri, fonun devreye sokulmasına ilişkin kararın hızla alınabileceğini, ancak öncelikle zararın tespit edilmesi için üye ülkelerden bilgi beklediklerini söyledi.

Komisyon'un pazarı desteklemek için atabileceği adımlardan biri, üreticilere tazminat ödenerek belli miktarda ürünün hastane ve okul gibi kurumlara verilmek üzere pazardan çekilmesi.

Bir diğer seçenek ise içeride ve yeni pazarlarda pazarlama stratejilerinin geliştirilmesi.

Reuters'a konuşan AB yetkilileri, alternatif tedarikçilerin Rusya'ya tarım ürünü satmasının önüne geçmenin de gündeme alınabileceğini söylerken diğer kaynaklar, bunun siyaseten imkansız olacağını belirtti.










http://www.euractiv.com.tr

Ekleme Tarihi
15.08.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: AB, Rusya, gıda ambargosu
Link: AB, Rusya'nın gıda ambargosunun etkilerini hafifletmeye çalışıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız