Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Prof. Dr. Kara: Güzün Ekilen Ayçiçeği Daha Verimli

ERZURUM Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Kemalettin Kara, daha verimli olması için ayçiçeğinin güzün ekilmesi gerektiğini söyledi.

Çerezlik ve yağlık ay çiceği ekimiyle ilgili deneme tarlasında çalışma yaptıklarını belirten Prof. Dr. Kemalettin Kara, deneme ekiminde 4 çeşit ayçiçeği çekirdeği kullandıklarını kaydetti. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nde 1983 yılından beri 4 nolu deneme tarlasında çalışma yapıldığını anımsatan Prof. Dr. Kara, yağlık ve çerezlik ayçiçeğinin dış alım yoluyla karşılandığını belirtti. Her yıl yaklaşık 5 milyon dolar harcanarak 10-12 bin ton ayçiçeği alındığına işaret eden Prof. Dr. Kemalettin Kara, bu konuda şunları söyledi:
 
"Doğu Anadolu'da sulanan alan 800 bin hektardır. 200 bin hektar da ayçiçeği ekimi yapılsa, dekardan ortalama 250 kilo ürün aldığımızda 500 bin ton dolayınca ayçiçeği üretilir. Güzlük ekim yapılırsa, en az yüzde 15 artış olur üretilen ayçiçeği miktarı 575 bin tona çıkar. Ülkemiz de dış alımdan büyük ölçüde kurtulur. Atatürk Üniversitesi olarak güzlük ekimi geçen yıl 22 Kasım'da ilkbaharlık ekimleri ise bu yılın 6 Nisan ve 6 Mayıs günlerinde yaptık. Yapılan araştırma ve denemelere göre, güzlük ayçiçeği ekimi diğerlerine göre yüzde 15- 25 daha verimli. Nisan ve Mayıs'ta ektiğimiz ay çiçekleri henüz çiçek safhasında. Güzlük ekim yaptığımız ayçiçeği ise çok büyük fark atmış durumda. Bir aya kalmaz hasat yapılır. Kurutma için zaman kalıyor. En geç 2 yıl içinde hangi tohumdan daha iyi ürün alınabileceğini çiftçiye bildireceğiz."
 
 
 
 
 
(DHA)
 
 

Ekleme Tarihi
15.08.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: ayçiçeği, Kemalettin Kara, güz
Link: Güzün Ekilen Ayçiçeği Daha Verimli




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız