Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 03 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


'Üretici değil, aracı kazanıyor' tezi doğrulandı

Enflasyonun günah keçisi tarım ürünleri ama üreticinin eline geçen azalıyor.


ANKARA -Uzun süredir enflasyonun temel sebebi olarak gösterilen tarım ürünlerinde iddia edildiği gibi üreticilerin değil, bunları tüketicilere ulaştıran aracıların fiyatı yükselttiği ortaya çıktı. TÜİK’e göre temmuz ayında tarım ürünleri üretici fiyat endeksi yüzde 0.73 geriledi. Bu dönemde balıkçılık ürünleri yüzde 1.42, tarım ve avcılık ürünleri yüzde 0.74, ormancılık ürünleri fiyatı ise yüzde 0.06 geriledi.

Türkiye’de enflasyonun açıklandığı her dönemde fiyatı en çok artan ürünler arasında üst sırada tarım ürünleri yer alıyor. Bu sebeple kamuoyunda sürekli üreticiler enflasyonun temel sebebi olarak hedefe konuluyor. Ancak Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Tarım Ürünleri Üretici Fiyatları Endeksi verileri, tarım ürünlerindeki fiyat artışının asıl sorumlusunun üreticiler değil, tarım ürünlerini tüketiciye ulaştıranlar olduğunu ortaya koydu. Aylık bazda enflasyonun yüzde 0.45 artış gösterdiği temmuz ayında üreticinin eline geçen fiyatlar artmak bir yana yüzde 0.73 geriledi. Bu dönemde tarım ve avcılık ürünleri fiyatı yüzde 0.74, ormancılık ürünleri endeksi yüzde 0.06, balıkçılık ürünleri endeksi ise yüzde 1.42 geriledi. Yıllık enflasyonun yüzde 9.32 arttığı temmuzda üreticinin yıllık enflasyonu yüzde 6.32’de kaldı. Balıkçılık ürünlerinde yıllık üretici enflasyonu yüzde 4.16 gerilerken, ağırlığı nispeten düşük olan ormancılık ürünlerinde yıllık fiyat artışı yüzde 31.82 seviyesinde gerçekleşti.



Sert kabuklu meyvelerde bile düşüş

Alt gruplara göre yapılan değerlendirmede ise kuraklık ve don etkisiyle tüketicilere yönelik fiyatı oldukça yükselen kayısının da içinde yer aldığı yumuşak-sert kabuklu meyveler grubunda bile aylık bazda fiyatlar yüzde 2.15 geriledi. Bu kategoride çok yıllık bitkilerin fiyatı yüzde 5.97, sert kabuklu meyve fiyatı yüzde 0.42 geriledi.

Bayraktar: Bu koşullarda üretime zorlanıyoruz

Tarım ürünleri üretici fiyat endekslerindeki değişimi değerlendiren Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, enflasyonun sorumlusunun çiftçi olmadığının ortaya çıktığını söyledi. İthalat söylemlerinin yersiz olduğunu dile getiren Bayraktar, çiftçinin haziran ve temmuz ayında ürünlerini düşük fiyata satmak zorunda kaldığını bildirdi. Bayraktar bu durumda çiftçinin fiyat istikrarı istemesinden daha doğal bir şey olamayacağını ifade ederken, “Çiftçimiz, sürekli genel enflasyonun altında fiyat artışlarıyla üretimi sürdürmekte zorlanıyor” diye konuştu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
15.08.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Tarım, üretici, enflasyon, TÜİK, TZOB, Bayraktar
Link: 'Üretici değil, aracı kazanıyor' tezi doğrulandı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız