Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Süt ve süt ürünleri ihracatında Rusya umudu

Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD) Başkanı Harun Çallı, AB ile ABD’nin gıda yaptırımı uyguladığı Rusya’nın Türkiye için önemli bir bölge olduğunu vurguladı.

Çallı, “ Rusya’ya süt ve süt ürünleri ihracatı için karşılıklı olarak gereken gayreti ortaya koyuyoruz. Rusya bulunmayı temenni ettiğimiz bir yer.” dedi.

Gıda alım satımı için Rusya ve Türkiye’den heyetler bir araya geldi. Heyetlerin mutabakata varmasına ramak kaldığı kaydedildi. Çallı, Rusya heyetinin, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın kendilerine verdiği garantiyi onaylayacağını dile getirdi.

Türkiye’den ağırlıklı talebin peynir, yoğurt, tereyağı, süt tozu ve dondurma gibi ürünlerde olacağını belirten Çallı, “Bizler bu ürünleri şu an pek çok ülkeye ihraç ediyoruz. Yani, bu ürünlerde dünya arenasındayız. Rusya’ya da ihraç edebilecek konumdayız. Rus yetkililer gümrük vergileri ve uygulamaları gibi konularda kolaylık sunabileceklerini beyan ediyor. Durum böyle olursa ürünlerimizi rahatlıkla ihraç edebiliriz.” ifadelerini kullandı.

Rusya’nın oldukça önemli bir fırsat olduğuna değinen ASÜD Başkanı, hedeflerinin tek bir bölgeye değil çok bölgeye odaklanmak; ihracatı artırmak olduğunu açıkladı.

Harun Çallı, Rusya’nın ABD ve AB ülkelerinden senelik ithal ettiği süt ve süt ürünleri hakkında detaylar verdi. Rusya’nın ABD’den süt ve süt ürünleri ithalatının öyle çok büyük rakamlar olmadığına, ülkenin süt ürünlerini başta Hollanda, Litvanya, Danimarka ve Finlandiya olmak sureti ile AB ülkelerinden satın aldığına işaret etti.

Senelik peynir tüketimi 805 bin ton olan Rusya, bu miktarın 350-360 bin tonunu ithalat yolu ile karşılıyor. İthalat tereyağında 130 bin ton iken, yağsız süt tozunda 100 bin ton, yağlı süt tozunda 30 bin ton.
 
 
 
 
 
(CİHAN)
 
 

Ekleme Tarihi
15.08.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: süt, süt ürünleri, ihracat
Link: Süt ve süt ürünleri ihracatında Rusya umudu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız