Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Güroymak, Mandacılıkta İlk 5 Arasında

İlçe genelinde kayıtlı 6 bin 300 mandanın bulunduğu ilçede, günlük 2 ton 520 kilogram süt üretimi yapılıyor.

Tarım ve hayvancılık bakımından üst sıralarda yer alan Güroymak ilçesinde, tamamen ilkel yöntemlerle yapılan manda yetiştiriciliği ve süt üretiminin günümüz teknolojisiyle yapılabilmesi için kaymakamlık tarafından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına proje başvurusu yapıldı. Güroymak ilçesinin manda yetiştiriciliğinde Türkiye’deki ilk 5 il arasında bulunduğunu belirten Kaymakam Çağlayan Kaya, kayıtlı 6 bin 300 mandanın bulunduğu ilçede, günlük 2 ton 520 kilogram süt üretiminin yapıldığını söyledi.

İlçede yapılan manda yetiştiriciliği ve süt üretimi ilkel yöntemlerle yapılmakta olduğunu vurgulayan Kaymakam Kaya, ’Özellikle manda potansiyeli açısından Türkiye’de ilk 5 içerisindeyiz. İlçemizde 6300 manda mevcut olup günlük manda sütü üretimi 2 ton 520 kilo’dur. İlçemizin bu potansiyeli artırmak, kaliteli ve verimli süt üretimini sağlamak amacıyla ilçemizde 3 merkezde manda toplulaştırma tesisi kurmak hedefimizdir. Bu tesisin faydaları süt üretimini en kaliteli hale getirmek manda artırmak ve Güroymak doğal manda süt ürünlerinin potansiyelini artırmaktır. İlçemiz gerek tarım ve gerekse hayvancılık potansiyeli bakımından üst sıralarda yer almaktadır. Bu toplulaştırma merkezimizde hayvanların bakım ve geliştirilmesi veterinerler tarafından sürekli yapılacaktır.’ dedi.

Projenin hayata geçirilmesinin ardından sağım ünitesi soğutma tankı süt ürünlerinin üretimi tamamen teknolojik olacağını kaydeden Kaya, şunları ifade etti: ’Böylece üreticilerimiz evinde manda bakma hastalığında tedavisi ve yem derdinden kurtulacaktır. Böylece üreticilerimiz ahırında hayvan bakma derdinden kurtulacaktır ve ekstra bir gelir sahibi olacaktır. Bu kapsamda 40 manda üreticimiz Samsun’a bu teknolojik tesisi incelemek amacıyla gönderilecektir. Ümit ediyorum bu tesisleri ilçemize kazandıracağız. Üreticilerimiz ve ilçemiz Türkiye’de adından söz ettirecektir. Güroymak’ın tarım ve hayvancılık alanında her yönden Türkiye’de örnek bir ilçe olması hedefimiz ve temennimizdir.’
 
 
 
 
 
 (CİHAN)
 
 

Ekleme Tarihi
16.08.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Güroymak, Mandacılıkta, İlk 5 Arasında, süt üretimi
Link: Güroymak, Mandacılıkta İlk 5 Arasında




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız