Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Beyaz altında hasat zamanı

Şanlıurfa’nın Harran Ovası’nda; yörede ‘beyaz altın’ olarak adlandırılan pamuk hasadına başlandı. 3 ay sürecek olan hasat mevsimiyle birlikte tarlalarda hummalı çalışma görülürken, Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyüpoğlu, bu yıl rekoltenin yüksek olduğunu ve 1 milyon 200 bin ton pamuk toplanmasının beklendiğini söyledi.

GAP’ın devreye girmesi ve arazilerin sulanmasının ardından Çukurova’yı geride bırakarak Türkiye’nin pamuk deposu olan Şanlıurfa’da, yeni hasat dönemi de başladı. Onlarca çocuk, kadın ve erkek pamuk toplamak için tarlalara akın etti.

Birçok bölgede alternatif ürün olarak mısırın tercih edilmesi nedeniyle pamuk ekim alanlarında azalma yaşanırken, son yıllarda Türkiye genelinin aksine Şanlıurfa’da ise ekim alanlarında artış oldu. Türkiye’de pamuk üretiminin yüzde 41’inin karşılandığı kentte, geçen yıl 2.2 milyon hektarda yapılan üretimin bu yıl 2.5 milyon hektara yükseldiği ve geçen yıl 1 milyon ton olarak toplanan pamuğun bu yıl 1.2 milyon ton olarak gerçekleşmesi bekleniyor.

YAKICI SICAKTA HERKES TARLADA

Hasat mevsiminin başlamasıyla binlerce insan uçsuz bucaksız tarlalarda pamuk toplamaya başladı. Küçük araziye sahip olanlar hasatlarını kendileri toplarken, geniş araziye sahip olanlar ise tarım işçiliği yapan ailelerin desteğini alıyor. Çocuk, genç, kadın, erkek herkesin tarlalarda pamuk topladığı kentte, bu çalışma karşılığı ise günlük 25 ile 50 lira veriliyor. 3 ay sürecek çalışmaya katılan birçok tarım işçisi aile, pamuk sezonunda kazanacakları para ile kışlık ihtiyaçlarını karşılamanın hesabını yapıyor.

Aileler hasat döneminde çocuklarını, açılacak olan okullarının yaklaşık 1.5- 2 aylık ilk döneminde eğitime gönderemeyeceklerini ve çocuklarının ancak kasım ayında ders başı yapabileceklerini söylüyorlar.

KURAKLIK ETKİLEMEDİ

Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyüpoğlu, yağışların olmayışı ve yaşanan don nedeniyle birçok bölgeden çiftçilerin şikayetçi olduğunu, ancak hasadına başlanan pamukta rekoltenin yüksek olduğuna değindi. Rekoltenin yüksek olduğu pamukta taban fiyatının düşük olmasından şikayet eden Eyüpoğlu, “Geçen yıl toplanan ortalama 1 milyon ton pamuk ile Türkiye’de üretilen pamuğun yüzde 41’i Şanlıurfa’dan karşılanmış oldu. Bu yıl hem ekim alanlarının genişlemesi, hem de rekoltenin yüksek olmasından dolayı Türkiye üretiminin yüzde 45’ini karşılamayı hedefliyoruz. GAP’ın başkenti olan Şanlıurfa aynı zamanda Türkiye’nin pamuk deposu olacaktır. (Şanlıurfa/DHA)
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
19.08.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Urfa, pamuk hasadı, pamuk, hasat, Ahmet Eyüpoğlu
Link: Beyaz altında hasat zamanı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız