Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


İç Anadolu'da aspir hasadı başladı

Kırşehir merkez ve ilçelerinde 12 bin 300 dekar arazide ekilen aspirin hasadı başladı.

KIRŞEHİR - Türkiye Aspir Derneği Başkanı Prof. Dr. Fikret Akınerdem, geçen yıl 45 bin 500 ton olan aspir üretiminin bu yıl 76 bin tona çıkacağını belirterek, "Önümüzdeki sene ise 150 bin tona çıkacağını ümit ediyoruz" dedi.

Kırşehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından, Mucur ilçesine bağlı Şatıroğlu Mahallesi'nde "Aspir Tarla Günü" etkinliği düzenlendi.

Vali Özdemir Çakacak, Kırşehir'de 12 bin 300 dekar alanda ekilen aspir tarımının yaygınlaştırılması için tarla günü yaptıklarını söyledi.

Tarım alanlarını en iyi şekilde kullanmak için bir metrekarenin bile boş bırakılmaması gerektiğini vurgulayan çakacak, "Enerji ve yağ açığının giderilmesi tarımsal üretim yapılmasıyla mümkün olur. Enerji ithalatımız varsa biz yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmek durumundayız. Hem bu açığımızı kapatırız, hem de cari açığı kapatırız. Sadece nadasa bırakılan alanlara aspir ekilmesiyle 50 bin ton yağ, 150 bin ton aspir elde edebiliriz" diye konuştu.

Prof. Dr. Fikret Akınerdem ise Kırşehir genelinde bu yıl aspirde verimli bir hasat beklediklerini ifade etti.

Aspirin hem gıda hem de enerji sektöründe kullanılan önemli bir bitki olduğunu vurgulayan Akınerdem, geçen yıl 45 bin 500 ton olan aspir üretiminin bu yıl 76 bin tona çıkacağını, önümüzdeki sene ise 150 bin ton olmasını ümit ettiklerini söyledi.

Aspir üretiminin Türkiye için önemine değinen Akınerdem, şöyle konuştu.

"Bizim yağ açığımız var, bunu parasal karşılığı 4,5 milyar dolar. Enerji açığımızın karşılığı ise 60 milyar dolar. Peki bizim bunu karşılayacak hiç mi gücümüz yok? Bizim ülke olarak 5 milyon hektar boş alanımız var. 5 milyon hektar tüm Macaristan'ın toprak alanından yüzde 25 daha fazla. Bunlar boş, her sene ekilmiyor. Çünkü yağışlar az. Yeraltı kaynakları ise sınırlı. Özellikle bu bölgede bulunan Kızılırmak arpayı mı sulasın, mısırı mı sulasın, şeker pancarını mı sulasın? Onun için su olamayan yerde aspire yönelmemiz gerekiyor."

Konuşmaların ardından Vali Çakacak, biçerdövere binerek aspir hasadını başlattı. 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
20.08.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: aspir, hasat, İç Anadolu
Link: İç Anadolu'da aspir hasadı başladı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız