Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Elektriksizlikten GAP'ta yüz binlerce dönüm pamuk kuruyor

GAP bölgesinde DEDAŞ ile bölge çiftçisi arasındaki gerilim devam ediyor. DEDAŞ, Borcunu ödemediği gerekçesi ile 4 sulama birliğinin elektriğini kesti. Çiftçi ise borçlarını ödedikleri halde elektriklerinin bırakılmadığından dert yanıyor. Üretici ve tüketici arasındaki bu anlaşmazlık yüzbinlerce dönüm pamuk, mısır, biber arazisinin kurumasına sebep oluyor. Birkaç gün içinde elektrikler verilmese çiftçinin zararı milyonlarca lirayı bulacağı belirtiliyor.

‘Beyaz altın’ olarak tabir edilen pamuğun hasat vermeye başlandığı bu günlerde elektrikleri kesilen yaklaşık 80 köydeki pamuk kozada kurumaya başladı. Toprağa serpilen gübre ise sulanmadığı için hala erimediği görülüyor. Cılız kalan mısır başak vermiyor. Biberler ise dalında çürümeye başladı. Bölgede her gün eylem yapan çiftçiler sesini duyuramamaktan yakınıyor. Yol kapatma eylemlerinden sonuç alamayan çiftçi, bu sefer tarlalardaki ürünleri sökerek eyleme devam ediyor.

Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesine bağlı Bulgu, Yalınlı, Gözdeğmez, Salihler, Demirli ve Bakacak köyü çiftçileri tarlada eylem yaptı. Cılız kalan ve kurumaya yüz tutan mısırları pulluklarla sürerek söken çiftçi, kozada kuruyan pamuğu elleri ile söktü. Her çiftçin zararı yüz bin lirayı geçeceği öngörülüyor.
 
ÇİFTÇİDEN SOYUNMA EYLEMİ

Yaklaşık yüz çiftçi önce tarlayı sürdü, ardından pamuk tarlasında soyunma eylemi yaptı. Çiftçi, iç çamaşırları hariç tüm elbiselerini çıkardı. 'Elbisemiz kalmıştı, onu da alın' diyerek siyasilere gönderme yapan çiftçi, cumhurbaşkanı seçiminde Erdoğan’a en yüksek oyu veren ilçeler arasında yer almanın cezasını çektiklerini öne sürdü.

Çiftçilerden Mehmet Sait Tur, çıkacak toplumsal olaylardan yetkililerin sorumlu olacağını söyledi. 350 dekar arazisi olduğunu dile getiren Tur, 100 bin lira masrafının olduğunu açıkladı. Tur, "Hiçbir yere borcum yok. Çıkacak toplumsal olaylardan dolayı yetkililer sorumlu. Biz çok mağduruz. İlacı, gübreyi, mazotu borca almışız. Alacaklar yarın kapımıza gelecek, toplumun huzuru bozulacak. Bunun hesabını kim verecek?" diye sordu.

'BİZİ DE MÜLTECİ SAYIN'

Bir ayı aşkın süredir eklektiklerinin kesildiğini kaydeden Hasan Tok adlı çiftçi bölgede 15 bin çiftçinin mağdur edildiğini söyledi. Bu yılki mahsulden beklentilerinin kalmadığını belirten Tok, zararın devlet tarafından karşılanmasını istedi.

Hüseyin Demir adlı çiftçi günlerce karanlıkta kaldıklarını ancak yanı başındaki mülteci kampının bir saniye bile elektriklerinin kesilmediğini ileri sürdü. "Günlerdir ne evin elektrikleri ne de kuyu elektrikleri var. Ama kampın elektriği bir dakika bile kesilmiyor. Bizi de bir ay mülteci saysınlar." diyerek sitem etti. Milletvekillerinin ilgisizliğinden yakınan Başka bir çiftçi de 'bunun masrafını kim ödeyecek' diye sordu.

'IŞİD’İN ELİNDEKİ TOPRAKLARDA IŞIKLAR YANIYOR BİZ KARANLIKTAYIZ'

Kesik elektriğin cumhurbaşkanı seçiminden 2 gün önce verildiğini, seçimden sonra yine kesildiğini belirten İsmail Tur adlı çiftçi, milletvekillerine savunmaları için oy verdiklerini aktardı. Tur, "Çiftçi arkadaşlarımızın hali ortada. Bir donumuz kaldı, AK Parti gelip onu da alsın. Ne elektriğimiz var ne de su. Karşımızda IŞİD terör örgütünde gece tüm ışıklar yanıyor, biz karanlıktayız. Suyumuz yok. Erdoğan bize su getirsin. Cumhurbaşkanı oldu, devlet başkanı oldu ne olursa olsun bize yaramadıktan sonra…" ifadelerini kullandı.

'50 YIL GERİYE DÖNDÜK'

Günümüz şartlarının 50 yıl öncesini anımsattığını ifade eden Halil Gergin de çiftçinin perişan olduğunu sözlerine ekledi. Yaşananları sert bir dille eleştiren Gergin, şu ifadelere yer verdi: "Burada 100 köy var, hepsi felç olmuş. Kaymakama gidiyoruz. Ancak kampın ihaleleri ile uğraşıyor. O kadar zamanımız yok. Pamuk koza tutmuş, mısır felç olmuş. 2 -3 gün sonra elektrik gelse de işimize yaramaz. Bizim suçumuz geçen seçimde Erdoğan’a yüzde 84 oy verdik, onun cezasını çekiyoruz. Mahsulü alamazsak Türkiye’nin 40 yıl sonrasına döneceğiz. Allah'tan korkun, böyle devlet mi olur? 15 gündür bu ürün su içmiyorsa su versem ne olur. Dağlara çıkarız, dağlara… Sabrımızı taşırmasınlar."
 
 
 
 
(CİHAN) 
 
 

Ekleme Tarihi
21.08.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Elektriksizlikten, GAP'ta yüz binlerce dönüm pamuk, kuruyor, pamuk
Link: Elektriksizlikten GAP'ta yüz binlerce dönüm pamuk kuruyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız